PSD a obținut un scor istoric de peste 45%, dar puțini știu că în spatele acestui rezultat stau, în afara liderilor PSD, și doi israelieni, specialiști în comunicare. Cei doi au dus o campanie agresivă și creativă care a schimbat imaginea partidului.

Moshe Klughaft și Sefi Shaked sunt cei doi specialiști în strategie electorală care au ajutat PSD să obțină cea mai mare victorie în alegerile parlamentare din România, dacă exceptăm anul 1990, atunci când FSN avea o majoritate covârșitoare în Parlament. Informația a fost publicată de The Jerusalem Post, citată de Digi24.ro.

Consilierii israelieni în strategie electorală au fost preferați de PSD datorită succeselor pe care aceștia le-au mai avut în trecut și experienței lor cu noile mijloace de comunicare în masă, conform The Jerusalem Post.

Moshe Klughaft, precizează publicația israeliană, este cunoscut pentru succesul său ca strateg-șef al partidului Bayit Yehudi (Căminul Evreiesc, partid al evreilor ultraortodocși), dar a lucrat și la un protest al rezerviștilor, după al doilea război cu Libanul, din 2006, care a ajutat la revenirea dreptei la putere în Israel.

Tot Moshe Klughaft s-a implicat și într-o campanie pentru studierea matematicii în care apărea fostul președinte Shimon Peres.

Sefi Shaked a lucrat la campaniile premierului Benjamin Netanyahu și a președintelui partidului Shas (partid religios ultraortodox), Arye Deri.

Moshe Klughaft și Sefi Shaked (FOTO: The Jerusalem Post)

The Jerusalem Post scrie să specialiștii israelieni au schimbat imaginea PSD în cea a unei formațiuni reprezentând o alternativă mai proaspătă, patriotică.

Pentru a îmbunătăți imaginea partidului de centru-stânga, Klughaft și Shaked au folosit mesaje care în mod tradițional vin de la partidele de dreapta. Ei au filmat mai multe clipuri cu tineri care foloseau sloganul „Îndrăznește să crezi în România” în timp ce se supuneau unui test cu detectorul de miniciuni, arată Jerusalem Post.

Tot specialiștii israelieni au creat și videoclipuri negative, în care se spunea că susținătorii altor partide nu cred în viitorul țării. În alte clipuri apar reacții ale oamenilor care primesc un carnet cu realizările guvernului în exercițiu și care în imagini apare gol.