Biroul de presă al Guvernului a transmis joi datele privind măsurile de reorganizare la nivel ministerelor și instituțiilor aflate în subordine/coordonare, valabile pentru data de 3 iulie 2024.

Astfel, până la data menționatăă toate ministerele (aparatul central) au parcurs procesul de reorganizare, exceptând MAI, care are nevoie de avizul CSAT și MApN și care este exceptat de la reorganizare.

La nivelul instituțiilor centrale, reorganizate, au fost desființate 455 posturi de execuție și 236 posturi de conducere.

Din cele 486 instituții aflate în subordine/coordonare au finalizat procesul de reorganizare 429 instituții. În urma reorganizării instituțiilor aflate în subordine/coordonare au fost desființate 2431 posturi de execuție și 2177 posturi de conducere.

1. Ministerul Finanțelor a parcurs procesul reorganizare. S-au desființat 19 posturi de conducere. Toate cele 6 instituții aflate în subordine/coordonare au fost reorganizate, desființând 701 posturi de conducere.

2. Ministerul Transporturilor și Infrastructurii a parcurs procesul reorganizare desființând 44 posturi de execuție și 7 de conducere. Din 15 instituții aflate în subordine/coordonare, 12 instituții au fost reorganizate, desființând 176 posturi de execuție și 127 posturi de conducere.

3. Ministerul Justiției a parcurs procesul reorganizare, desființând 4 posturi de execuție și 3 posturi de conducere. Din 8 instituții aflate în subordine/coordonare, 5 instituții au fost reorganizate, desființând 185 posturi de execuție și 106 posturi de conducere.

4. Ministerul Educației a parcurs procesul de reorganizare desființând 79 posturi de execuție și 16 de conducere. Din cele 56 instituții aflate în subordine/coordonare, 42 instituții au fost reorganizate, desființând 987 posturi de execuție și 486 posturi de conducere.

5. Ministerul Culturii a parcurs procesul reorganizare, desființând 19 posturi de execuție și 4 de conducere. Toate cele 92 instituții aflate în subordine/coordonare au fost reorganizate desființând 26 posturi de execuție.

6. Ministerul Afacerilor Externe a desființat 5 posturi de conducere. Din 4 instituții aflate în subordine/coordonare 2 instituții au fost reorganizate desființând 11 posturi de execuție și 6 posturi de conducere.

7. Ministerul Economiei, Antreprenorialului și Turismului a parcurs procesul reorganizare, desființând 42 posturi de execuție și 17 posturi de conducere. Din cele 10 instituții aflate în subordine/coordonare, 7 au fost reorganizate, desființând 135 posturi de execuție și 54 posturi de conducere.

8. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a fost reorganizat. Au fost desființate 84 posturi de execuție și 93 posturi de conducere.

9. Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a finalizat procesul de reorganizare, desființând, astfel, 14 posturi de execuție și 20 posturi de conducere. Din 7 instituții aflate în subordinea/coordonarea ministerului 5 instituții au trecut prin procesul de reorganizare, desființând 153 posturi de execuție și 59 posturi de conducere.

10. Ministerul Sănătății a parcurs procesul de reorganizare. Din 159 de instituții aflate în subordine/coordonare, 156 au finalizat procesul de reorganizare desființând 371 de posturi de execuție și 44 de posturi de conducere.

11. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale -  Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a fost reorganizat.  În ceea ce privește instituțiile din subordine sau/sau coordonare, au fost desființate 2 instituții aflate la nivel central și 67 de instituții aflate la nivel teritorial, corespunzător unui număr de 69 de ordonatori terțiari de credite. Au fost desființate 176 de funcții de conducere.

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale și Agenția Națională pentru Îmbunătățiri Funciare sunt instituții care au rol esențial în atragerea fondurilor europene și în efectuarea plăților către fermieri și au făcut obiectul  Ordonanței de Urgență privind reorganizarea.

12. Ministerul Energiei a finalizat procesul de reorganizare desființând 11 posturi de execuție și 6 de conducere. Cele 2 instituții aflate în subordine/coordonare au fost reorganizate, desființând 8 posturi de execuție și 3 posturi de conducere.

13. Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării a finalizat procesul de reorganizare și a desființat 1 post de conducere si 1 post de execuție. Din cele 44 instituții aflate în subordine/coordonare, o instituție a finalizat procesul de reorganizare, desființând 6 posturi de execuție și 4 de conducere.

14. Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a finalizat procesul de reorganizare, desființând 52 posturi de execuție și 17 posturi de conducere. Din 18 instituții aflate in subordine/coordonare, o instituție a finalizat procesul de reorganizare, desființând astfel, 37 posturi de execuție și 7 de conducere.

15. Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse a fost reorganizat. Au fost desființate 44 posturi de execuție și 16 posturi de conducere. Cele doua instituții aflate în subordine sunt în proces de reorganizare.

16. Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a finalizat procesul de reorganizare, desființând 6 posturi de execuție și 1 post de conducere. Din cele 6 instituții aflate în subordine/coordonare 5 au finalizat procesul de reorganizare și au desființat 125 posturi de execuție și 289 posturi de conducere.

17. Secretariatul General al Guvernului a fost reorganizat și s-au desființat 55 posturi de execuție și 11 posturi de conducere. Din 36 instituții aflate în subordinea/coordonarea Secretariatului, 18 instituții au parcurs procesul, desființând astfel 211 posturi de execuție și 115 posturi de conducere.

18. Cancelaria Prim-Ministrului a parcurs procesul de reorganizare desființând astfel 2 posturi de execuție și 1 post de conducere.

19. Ministerul Apărării Naționale consideră că nu se impune elaborarea unui proiect de act normativ pentru reorganizare.

20. Ministerul Afacerilor Interne și 3 instituții aflate în subordine/coordonare se așteaptă aviz CSAT.

Explicații pentru întârzierea reorganizării

Deși legislația spunea că până la data de 30 iunie toate ministerele și instituțiile din subordine trebuiau să fie reorganizate, datele prezentate arată că doar 360 de instituții din subordine au fost reorganizate.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a explicat joi că "este un proces în desfășurare" și "foarte multe proiecte de reorganizare au fost aprobate în faze intermediare, în primă lectură sau la nivel de analize".

"Este un proces în derulare. Vreau să readuc aminte criteriile care stau la baza acestei reforme care, chiar dacă a fost, cum să spun, prelungită - vă mai aduceți aminte, primul interval era 31 decembrie 2023, a fost prelungit cu un semestru tocmai pentru a măsura de mai multe ori și pentru a tăia o singură dată. Dar criteriile care stau la bază sunt plafonul de 8% posturi de conducere din numărul total de angajați, eliminarea automată a posturilor vacante din organigramă și adaptarea, aș putea zice, a ministerelor, dar și a autorităților și instituțiilor din subordine la noile realități, în special cele care atrag fonduri europene. Mă refer la Fondul de coeziune, dar și la PNRR. S-a dat prioritate acestor criterii, pentru a avea un stat mai suplu și mai eficient din aceste puncte de vedere. E un proces în desfășurare", a spus Constantin.

Întrebat cu cât s-au redus cheltuielile statului după această reorganizare, Mihai Constantin a replicat că întrebare este validă, dar nu are răspuns.

"Va trebui evaluat lucrul acesta și centralizat. Nu m-aș hazarda oricum să fac eu o aritmetică destul de complicată în numele, nu știu, poate al Ministerului de Finanțe sau al Secretariatului General, dar când se va termina tot procesul, care, iată, e în desfășurare, se va face și o centralizare și o evaluare a acestui impact pozitiv, care este așteptat din punct de vedere al reducerii costurilor, dar și a creșterii eficienței", a explicat acesta.

Despre finalul reorganizării și costurile ei, purtătorul de cuvânt al  Guvernului a răspuns pe lângă, afirmând că "e un termen de așteptare pentru aceste calcule", iar "efectele le vom vedea cu toții la nivel de flexibilitate a serviciilor, de eficientizare a aparatului bugetar și de reducere a costurilor".

Despre faptul că se tot vorbește de reducerea cheltuielilor și de un aparat bugetar mai suplu, însă de la începutul guvernării Ciolacu a crescut numărul bugetarilor cu peste 10.000, Constantin a răspuns: "A crescut față de cât, față de...?. (...) De unde aveți această cifră, că eu nu am? Dacă mă puteți ajuta ca să comparăm. Eu am cifrele mele de la Cancelaria prim-ministrului. Când o să avem centralizări, o să pot discuta. Îmi e greu să comentez o cifră pe care eu nu o cunosc ca sursă. De aceea punctez".