Înainte de moțiunea de cenzură, parlamentarii au votat un proiect de lege prin care renunță la mașinile de serviciu, în schimbul a 1.400 de lei lunar,după ce au primit mai mulți bani pentru cazare. Proiectul inițial viza însă renunțarea la imunitate.

Cu 293 de voturi "pentru", 2 "împotrivă" și 31 abțineri, parlamentarii și-au votat rapid, marți, înainte de dezbaterea moțiunii de cenzură, acordarea unei sume forfetare de 1.400 de lei lunar, în schimbul renunțării la mașinile de serviciu.  

Ei au votat propunerea legislativă prin care s-a abrogat articolul din Statutul deputaților și senatorilor care preciza că deputații și senatorii pot beneficia de autoturism pentru desfășurarea activităților legate de exercitarea mandatului.

În schimb, a fost introdusă prevederea referitoare la faptul că "deputații și senatorii beneficiază, pentru desfășurarea activităților legate de exercitarea mandatului, de o sumă forfetară al cărei cuantum este stabilit prin hotărâre a Birourilor Permanente, în funcție de resursele bugetare ale celor două Camere, pentru acoperirea cheltuielilor de transport din circumscripție, pe bază de declarație pe propria răspundere care reprezintă un document justificativ".

Vicepreședintele Senatului Ioan Chelaru (PSD) a declarat, luni, că Birourile Permanente ale Camerei Deputaților și Senatului au decis să propună Comisiei de Statut o serie de modificări referitoare la drepturile parlamentarilor, potrivit Mediafax.

Chelaru a explicat că, după adoptarea propunerii legislative, senatorii și deputații vor preda mașinile primite, urmând să primească o sumă forfetară de 1.400 lei pentru acoperirea cheltuielile de transport în colegiu. Senatorul PSD a spus că modificarea se aplică deputaților și senatorilor care nu au domiciliul în municipiul București sau județul Ilfov.  

Potrivit lui Ioan Chelaru, Birourile Permanente ale Camerei Deputaților și Senatului au propus și modificarea articolului din Statutul deputaților și al senatorilor, care face referire la suma forfetară pe care aleșii o vor primi lunar pentru cazare.

Întrebat despre cuantumul sumei forfetare pentru cazare, Ioan Chelaru a afirmat că suma pe care parlamentarii o vor primi în acest scop va fi 4.600 de lei. În prezent, suma alocată pentru cazare este de 4.000 de lei. 

Propunerea de luni a Birourilor Permanente a fost dezbătută în aceeași zi în Comisia pentru Statut, iar raportul Comisiei a fost votat în plenul reunit, fiind primul punct de ordinea de zi, înainte de votul pentru moțiunea de cenzură.  

Gorghiu: Ne-am abținut de la vot, n-am plecat pentru că nu mai avea cvorum la moțiune 

Copreședintele PNL Alina Gorghiu a declarat, marți seara, că parlamentarii liberali s-au abținut de la vot, întrucât dacă plecau din sală nu ar mai fi avut cvorum pentru moțiunea de cenzură.

Întrebată la Realitatea Tv de ce nu au urlat sau nu au strigat parlamentarii liberali împotriva acestor modificări, Gorghiu a afirmat: ”În general, lumea intră în acest discurs: «dle, lasă-i să meargă pe jos până la Satu Mare». Eu cred că aveți nevoie de parlamentari care, atunci când nu mai au la dispoziție mașină, să aibă la dispoziție o sumă ...”.

Ea a adăugat că parlamentarii nu mai au nici bilete de avion puse la dispoziție de Parlament.

Alina Gorghiu a mai spus că ”nivelul activității parlamentare ar trebui să nu pună în discuție resursa bugetară pe care ți-o dă guvernul”.

 Proiectul inițial prevedea renunțarea la imunitatea parlamentară 

Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea articolelor 21 și 24 din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și senatorilor îi aparține deputatului Tudor Ciuhodaru și avea un scop cu totul opus rezultatului final votat de plen.

Înregistrată la Camera Deputaților pe 23 februarie și la Senat pe 31 martie, propunerea viza modificarea art. 21 privind imunitatea și art. 24 privind procedura în caz de reținere, arestare sau percheziție.

Astfel, forma inițiatorului viza abrogarea alineatului (2) al art. 21: ”Imunitatea parlamentară poate fi ridicată numai de către Camera din care deputatul sau senatorul face parte, în conformitate cu prevederile art. 72 din Constituție, republicată, și potrivit procedurii prevăzute de regulamentul fiecărei Camere”.

Totodată, inițiatorul propunea modificarea alineatului (4) al art. 24. În loc de aprobarea unei cereri de arestare, reținere sau percheziție ”cu votul secret al majorității membrilor” unei Camere, propunerea legislativă prevedea aprobarea ”cu votul deschis al majorității membrilor”.

În expunerea de motive, deputatul Tudor Ciuhodaru preciza că imunitatea parlamentarilor pentru fapte penale nu este prevăzută în Constituție, ci doar în Statutul deputaților și senatorilor.

”Proiectul meu prevede eliminarea imunității parlamentare în cazurile penale, acordul Camerei din care fac parte fiind scos dintre condițiile necesare pentru începerea urmăririi penale prin abrogarea alineatului (2) al art. 21, precum și a votului secret prevăzut în alineatul (4) al art. 24 din din Legea 96/2006 privind Statutul deputaților și senatorilor”, se arată în expunerea de motive.

Membrii Comisiei pentru Statut au votat, marți, în unanimitate respingerea celor două propuneri ale deputatului Ciuhodaru.

Au aprobat însă, tot în unanimitate, abrogarea art. 45 alineatul (2) privind mașina de serviciu și acordarea unei sume forfetare pentru transportul în colegiu, propuneri care nu existau în forma inițială a proiectului.