Cum au câștigat Siveco și o firmă deținută în trecut de un interpus al lui Ghiță un contract cu SRI
Proiectul SII Analytics-Big Data a fost atribuit asocierii de firme Siveco România-Nova Tech Integrated SRL, întrucât oferta Asseco SEE SRL a fost declarată neconformă, a declarat președintele Comisiei de control a activității SRI, Adrian Țuțuianu.
Proiectul controversat a fost atribuit la un preț de 94.700.000 lei, iar oferta Asseco SEE SRL avea un preț mai mic.
Achiziția a fost structurată pe două loturi - lotul 1, platforma Big Data și lotul 2 - interconectare rețele LAN și SAN.
Adrian Țuțuianu a explicat luni că, raportat la criteriul de atribuire stabilit, respectiv prețul cel mai scăzut, în urma desfășurării licitației electronice clasamentul ofertanților a fost următorul: pentru lotul 1 platforma Big Data: Asseco SEE SRL, preț 87.579.507 lei fără TVA și asocierea Siveco România - Nova Tech Integrated SRL, preț 94.700.000 lei, relatează Agerpres.
În ceea ce privește lotul 2 - interconectare rețele LAN și SAN, topul a fost: Nova Tech Integrated Solutions SRL - 678.000 lei fără TVA, Data Net Sistem SRL - 762.000 lei fără TVA, Frontal Communication SRL - 767.024 lei fără TVA și Unic Solutions SRL - 793.300 lei fără TVA.
"A avut loc o etapă următoare numită sesiune demonstrativă live de prezentare, ofertantul clasat pe locul I la Big Data, respectiv Asseco SEE SRL, nu a putut prezenta toate funcționalitățile asumate și în consecință oferta depusă a fost declarată neconformă. Prin urmare, s-a analizat oferta clasată pe locul al II-ea, asocierea Siveco România — Nova Tech Integrated SRL, care în urma îndeplinirii tuturor cerințelor stabilite de autoritatea contractantă a fost desemnată câștigătoare",
a declarat Țuțuianu, într-o conferință de presă susținută la Parlament.
El a adăugat că, inițial, în procedură au intrat 7 societăți, "dar ofertele lor au fost apreciate de comisia de organizare a achiziției publice ca fiind neconforme, incomplete și au fost scoase din discuție".
"Pentru rețele LAN și SAN, ofertantul Nova Tech Integrated SRL a adjudecat contractul la prețul de 678.000 de lei fără TVA.
Nici în acest caz nu au fost depuse notificări prealabile sau contestații pentru niciunul dintre loturile ce au făcut obiectul licitației deschise, ceea ce înseamnă că cei care au participat la procedură, cele șapte societăți inițiale și cei doi clasați pe primele locuri pentru locul I, au apreciat că comisia a evaluat corect aceste lucrări, a mai spus președintele Comisiei SRI.
Legături cu Sebastian Ghiță
În septembrie anul trecut, Sorina Matei a dezvăluit, pe blogul personal, că SC Nova Tech Integrated Solutions SRL, înființată în august 2015, a fost deținută până de curând de Liviu Mircea Uruc, un interpus al fostului deputat PSD Sebastian Ghiță, și de Iulian Răzvan Băicoianu. Uruc a fost și administrator al firmei.
În octombrie 2015, firma și-a majorat capitalul social, astfel că Liviu Uruc a ieșit din societate. Societatea a ajuns să fie deținută de partenerul său Iulian Băicoianu cu 45%, Andrei Cruceru cu 25%, Giorgia Bordușanu - 20% și Costel Iustinian Timofte- 10%. Avocatul împuternicit al firmei a devenit Andrei Nicolescu, avocatul lui Sebastian Ghiță. (Detalii, aici)
Informația privind câștigătorii a fost publicată inițial de România Liberă, pe 29 mai.
Potrivit cotidianului, acționar majoritar la SIVECO este Siveco Netherlands, cu 63,7%. Până anul trecut, un acționar important a fost Irina Socol. Ea a fost arestată, în septembrie 2014, pentru evaziune fiscală în domeniul comercializării de programe informatice, alături de fosta sa parteneră Aurora Ecaterina Crusti, într-un dosar al Parchetului Curții de Apel București.
În mai 2016, Socol a fost condamnată la doi ani și șase luni de închisoare cu executare pentru evaziune fiscală, fiind acuzat că a creat un circuit infracțional format din peste 50 de societăți comerciale prin care ar fi făcut tranzacții fictive în 4 ani de 10 milioane de euro. În iulie 2016, judecătorii Tribunalului Prahova au dispus eliberarea sa condiționată.
Sesizarea OLAF
Comisia parlamentară de control SRI a cerut, în martie, Serviciului Român de Informații și altor instituții informații despre proiectul SII Analytics, după ce cinci organizații ale societății civile au sesizat, în ianuarie, Oficiul European de Luptă Anti-Fraudă (OLAF) în legătură cu atribuirea proiectului.
Sesizarea către OLAF a fost inițiată de către Societatea Academică din România și semnată de Apador CH, Asociația pentru tehnologie și internet, Active Watch, Centrul de resurse juridice și Miliția spirituală, scrie Mediafax.
Organizațiile susțin că există suspiciunea că SRI ar fi fost favorizat înaintea și în cadrul procedurii de licitație a proiectului din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), licitație la care, de altfel, a existat un singur ofertant.
Mai există însă o mare temere în rândul organizațiilor neguvernamentale, și anume, că acest proiect ar putea fi un program de supraveghere în masă.
Comentarii