Politicienii puterii spun că raportul este unul pozitiv, în timp ce reprezentanții opoziției și Klaus Iohannis scot în evidență criticile formulate de Comisia Europeană privind neîndeplinirea recomandărilor făcute în raportul din ianuarie.

Dincolo de formulările diplomatice, raportul MCV are niște concluzii clare referitoare la cele 12 recomandări făcute în ianuarie: s-au făcut progrese în special la recomandarea 8 (intrarea în funcțiune a sistemului PREVENT), care a fost pusă în aplicare în mod satisfăcător, și, "sub rezerva aplicării practice, cu privire la recomandările 2, 7 și 12".

Comisia mai notează că punerea în aplicare a unora dintre recomandări progresa bine,dar

în cursul anului "avântul reformelor s-a pierdut în ansamblu, ceea ce a încetinit punerea în aplicare a recomandărilor rămase".

Totodată, Executivul european avertizează că există "riscul redeschiderii" unor aspecte care fuseseră considerate ca fiind îndeplinite în raportul din ianuarie.

Cel mai optimist a fost ministrul Tudorel Toader, care a văzut totul în roz și are credința fermă că România va scăpa de MCV până la începutul lui 2019.

Și fostul ministru al Justiției Florin Iordache consideră că raportul Mecanismului de Cooperare și Verificare va fi ridicat în curând.

 

"Cuvintele care se degajă la prima citire sunt acelea de transparență, de continuare a reformelor, de responsabilitate, lucru pe care îl facem și noi acum, și de o continuare a discuțiilor între autorități. Deci, eu cred că printr-o mai mare colaborare între toate autoritățile care sunt implicate în acest proces, fără îndoială, în anul 2018 raportul va arăta că într-adevăr Mecanismul de Cooperare și Verificare pentru România să fie ridicat. Spun asta pentru că o parte dintre condiționalități au fost deja îndeplinite, o parte sunt în curs de îndeplinire iar altele, care înseamnă legislația și colaborarea instituțională între autorități, sunt acum în desfășurare",

 

a afirmat Iordache.

El trece la capitolul realizări inclusiv Codul de conduită al parlamentarilor, deși experții atrag atenția că documentul nu a ținut cont de recomandările Comisiei.

În aceeași notă, deputatul Oana Florea (PSD), vicepreședinta Comisiei juridice, a declarat la Digi 24 că raportul e mai degrabă pozitiv, cu aprecieri la adoptarea Codului etic de către Parlament.

În schimb, deputatul Alina Gorghiu (PNL) a spus la Digi 24 că "n-avem cum să tratăm într-o notă optimistă concluziile raportului”.  

Fostul lider al liberalilor a mai spus că în România nu se respectă "ideea de separație a puterilor în stat” și că "există un conflict permanent între instituțiile statului”.

În opinia ei, în raport ni se spune într-un limbaj diplomatic că inițiativele legislative privind legile justiției afectează independența sistemului judiciar și că nu sunt la standarde europene, autoritățile române fiind sfătuite să apeleze la experți europeni în cazul legilor justiției.  

Europarlamentarul PPE Siegfried Mureșan a notat pe Facebook că raportul MCV arată clar faptul că Guvernul PSD - ALDE "a tras frâna reformelor în justiție pentru a-și scăpa corupții de răspunderea în fața legii".

Mureșan precizează că observațiile din raport privind stagnarea reformelor în justiție și riscul ca unele obiective considerate îndeplinite în raportul anterior să fie redeschise reprezintă "efectele directe ale încercărilor PSD - ALDE de a modifica legile și de a acapara justiția".

"Astfel de derapaje nu pot fi trecute cu vederea. Românii, alături de partenerii europeni, își doresc domnia legii și justiție independentă, în timp ce guvernarea PSD - ALDE vrea să-și protejeze penalii în fața justiției. De aceea, MCV trebuie să continue pentru că este un instrument care apără cetățenii cinstiți și instituțiile statului de încercările politicienilor precum Liviu Dragnea și Călin Popescu-Tăriceanu de a pune mâna pe justiție și de a o folosi pentru interesele de partid", conchide purtătorul de cuvânt al PPE.

Întoarcerea în trecut

Președintele Klaus Iohannis consideră că raportul reprezintă un "serios semnal de alarmă" de care coaliția de guvernare trebuie să țină cont.

"Dacă acțiunile Guvernului și Parlamentului României cu privire la procesul de modificare a legilor justiției vor continua în aceeași direcție ca și până acum, România va face pași înapoi în ceea ce privește funcționarea sistemului judiciar și lupta împotriva corupției", a declarat șeful statului într-un comunicat.

Mai mult, Iohannis împărtășește opinia Comisiei Europene conform căreia procesul de modificare a acestei legislații trebuie să fie unul cât mai transparent și cu luarea în considerare a poziției tuturor actorilor din sistemul judiciar.

"Comisia Europeană arată că doar una dintre cele 12 recomandări este implementată satisfăcător și doar la alte 3 recomandări s-au înregistrat progrese reale. Comisia Europeană atenționează că impulsul pentru reforma sistemului judiciar a fost în general pierdut pe parcursul anului 2017 și a încetinit procesul de îndeplinire a recomandărilor, existând riscul repunerii în discuție a unor subiecte pe care raportul din luna ianuarie 2017 le-a considerat ca fiind implementate", a remarcat președintele.

Klaus Iohannis atrage atenția că întregul efort făcut de România pentru întărirea reformelor în domeniul justiției și combaterea corupției poate fi periclitat de acțiunile unor oameni politici care "refuză să accepte că datoria lor este să lucreze în slujba cetățenilor și nu a unor interese partizane sau de grup".

"Afectarea independenței sistemului judiciar și, în general, orice presiune sau încercare de a controla politic justiția, nu fac altceva decât să întoarcă România spre trecut", susține președintele, reiterând faptul că va uza de toate atribuțiile sale constituționale pentru a asigura independența justiției și un  stat de drept funcțional.

Și deputatul PNL Cătălin Predoiu a declarat pentru Agerpres că în raportul MCV se vede "un semnal de alarmă clar cu privire la independența Justiției".

"E un moment important, pentru că este prima evaluare obiectivă externă a partenerilor noștri cu privire la sensul politicilor în sistemul judiciar conduse de Ministerul Justiției și sprijinite de coaliția PSD-ALDE. Această evaluare arată îngrijorări legate de derapajele care se văd din politicile publice promovate de coaliție la propunerea ministerului, deci este un prim moment în care vedem un semnal de alarmă clar cu privire la independența Justiției cu privire la blocarea anchetelor Ministerului Public în legătură cu membri ai Parlamentului, cu privire la propuneri legislative care nu sunt suficient fundamentate și suficient pregătite prin studii de impact și prin discuții prealabile cu sistemul judiciar și societatea civilă", a declarat Predoiu pentru Agerpres.

Macovei: Cel mai dur mesaj al Comisiei

Europarlamentarul ECR Monica Macovei e de părere că raportul reprezintă "cel mai dur mesaj al Comisiei Europene din rapoartele MCV.

"Dragnea-Tăriceanu-Toader-Iordache&comp trebuie să plătească pentru raportul MCV devastator care îi face praf pentru schimbarea legilor justiției și încercarea de subordonare politică a justiției. Este cel mai dur mesaj al Comisiei Europene din rapoartele MCV, avertizând că există „riscul redeschiderii unor chestiuni care, în raportul din ianuarie 2017, au fost considerate închise”. Acesta este un mare pas înapoi cauzat de PSD&ALDE, care trebuie să plătească. Niciodată nu s-a pus problema redeschiderii unor chestiuni închise", a afirmat eurodeputatul român.

"Avertismentele Comisiei Europene sunt o dovadă clară că modificările inițiate de Tudorel Toader și PSD&ALDE sunt toxice pentru sistemul judiciar", a mai afirmat Macovei.

Președintele USR, Dan Barna, remarcă faptul că raportul arată neechivoc că România "a făcut pași înapoi, că guvernarea PSD agresează justiția"

"Avem un raport negativ, care arată că pentru România MCV este un mecanism care este necesar și că continuă să existe, concluziile acestuia fiind susținute fără echivoc în USR", a declarat Barna, citat de News.ro.