Liderii de la București, în frunte cu președintele Klaus Iohannis, s-au "luptat" în ultimele zile pentru a nega că vreo bucată cât de mică de dronă rusească a căzut pe teritoriul României. Doar că miercuri informațiile s-au confirmat.

News.ro.a făcut cronologia declarațiilor oficiale privind căderea unei drone rusești pe teritoriul României:

Luni, 4 septembrie - O sursă din industria ucraineană a declarat pentru Reuters că două drone rusești au căzut pe malul românesc al Dunării.- Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Kiev, Oleg Nikolenko, a declarat că una dintre dronele folosite de ruși în atacul din cursul nopții asupra portului ucrainean de la Dunăre Izmail ar fi căzut pe teritoriul României. ”Potrivit Serviciului Gărzii de Stat a Frontierei Ucrainei, noaptea trecută, în timpul unui atac masiv al Rusiei în apropiere de portul Izmail, dronele rusești Shahed au căzut și au detonat pe teritoriul României”, a afirmat Nikolenko într-o postare pe Facebook.

La scurt timp, ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a infirmat ”în mod categoric informațiile apărute în spațiul public cu privire la o așa-zisă situație apărută în cursul nopții de 3 spre 4 septembrie, în care drone rusești ar fi căzut pe teritoriul național al României”. El a afirmat că Ministerul Apărării a monitorizat situația și că ”în niciun moment mijloacele de atac utilizate de Federația Rusă nu au generat amenințări militare directe la adresa teritoriului național sau apelor teritoriale ale României”.

Luni după-amiază, șeful diplomației ucrainene, Dmitro Kuleba, a declarat că Kievul are dovezi fotografice care arată că drone rusești au lovit teritoriul românesc în timpul unui atac aerian care a avut loc în cursul nopții asupra portului ucrainean Izmail. Ministrul de externe Dmitro Kuleba a afirmat în fața reporterilor, după o conferință de presă susținută la Kiev, că Ucraina are dovezi fotografice care arată că dronele rusești au lovit teritoriul românesc în timpul unui atacului aerian de peste noapte. "Cred că, în acest caz particular, ele (autoritățile române - n.r.) studiază acum toate aspectele a ceea ce s-a întâmplat. Nu are rost să negăm că acolo a căzut ceva. Iar noi afirmăm cu autoritate, cu dovezi, că au fost drone Shahed care au zburat acolo. Avem dovezi fotografice că ceva a căzut acolo", a declarat Kuleba, citat de agenția Ukrinform.

Ministrul de Externe, Luminița Odobescu, iese public și afirmă că ”teritoriul românesc nu a fost lovit de drone rusești sau de resturi ale acestora în atacul aerian din cursul nopții asupra unui portului Izmail”, fiind citată de The Guardian. "Bineînțeles că există un risc, pentru că ceea ce s-a întâmplat acolo este foarte aproape de granițele noastre", a declarat ea reporterilor cu ocazia unei vizite la Berlin. "Am văzut că Rusia continuă în mod cinic să atace infrastructura civilă, nepermițând Ucrainei să își exporte cerealele. Bineînțeles, există riscul unor accidente sau incidente, dar deocamdată nu a fost cazul", a adăugat Odobescu.

Marți, 5 septembrie - Președintele Klaus Iohannis a declarat, la Cincu, că nu a existat nicio piesă și nicio dronă și nicio altă parte a vreunui dispozitiv care a ajuns în România. ”Avem control total asupra spațiului nostru național, însă da, suntem îngrijorați, fiindcă aceste atacuri au loc la o distanță foarte mică de granița românească, a mai spus șeful statului. ”Am avut chiar astăzi atacuri la 800 de metri de granița noastră”, a mai spus președintele. ”Pot să vă spun că nu a existat nicio piesă, și nicio dronă și nicio altă parte a vreunui dispozitiv care a ajuns în România. Noi avem control total asupra spațiului nostru național. Am verificat absolut tot și pot să liniștesc populația. Nu a existat nimic ce a ajuns în România. Însă da, suntem îngrijorați fiindcă aceste atacuri au loc la o distanță foarte mică de granița românească”, a spus președintele.

Miercuri, 6 septembrie - Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a confirmat, în timpul unei vizite în județul Tulcea, că au fost găsite bucăți ”care pot fi dintr-o dronă” rusească."În această zonă, pentru că noi am acoperit o zonă foarte mare, inclusiv zona despre care au fost discuții, în spațiul public, și confirm că în această zonă s-au găsit bucăți care pot fi dintr-o dronă”, a declarat, miercuri, ministrul Apărării pentru Antena 3, în timpul unei vizite în județul Tulcea.

Miercuri, 6 septembrie Premierul Marcel Ciolacu a ales să facă glumițe ieftine pe tema bucăților ce par a fi dintr-o dronă găsite în județul Tulcea. Întrebat la Summitul Inițiativei celor 3 Mări, premierul Marcel Ciolacu a confirmat găsirea bucăților încă de marți. ”Da, e de ieri. E la 100 de metri de apă, într-o zonă de junglă, acum defrișează”, a spus premierul.

”Dacă tot ați făcut push au căutat și-n junglă”, a mai spus Ciolacu.