Corpul de control al prim-ministrului Marcel Ciolacu a derulat o acțiune de documentare la Secretariatul de Stat pentru Recunoașterea Meritelor Luptătorilor împotriva Regimului Comunist instaurat în România în perioada 1945-1989 (SSRML).

Potrivit dispozițiilor ce reglementează activitatea CCPM, a fost întocmită o notă de constatare ce reprezintă actul de control intermediar elaborat pe parcursul acțiunii de documentare la finalizarea etapei de verificare la fața locului, a transmis, vineri dimineață, Guvernul.

La finalizarea acțiunii de documentare, după analiza punctului de vedere formulat de către entitatea verificată, urmează să fie întocmită nota de informare, document ce constituie actul final de control. Sinteza constatărilor preliminare a făcut obiectul informării transmise premierului României, cu propunerea privind eliberarea din funcție a Secretarului de stat Mihai Iulian DODU președinte al SSRML în conformitate cu dispozițiile Codului administrativ.

De asemenea, CCPM a sesizat Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal și a solicitat sprijinul de specialitate în legătură cu:

1. Efectuarea de verificări cu privire la respectarea prevederilor Regulamentului UE nr. 679/20161 de către Secretariatul de Stat pentru Recunoașterea Meritelor Luptătorilor împotriva Regimului Comunist instaurat în România în perioada 1945-1989, în calitate de operator privind prelucrarea datelor cu caracter personal;

2. Efectuarea de verificări instituționale, în limita competențelor legale, cu privire la respectarea prevederilor Regulamentului UE nr. 679/2016 de către o publicație on-line. Urmare a faptului că în acest stadiu al verificărilor parte a constatărilor formulate pot fi evaluate și prin raportare la punctul de vedere al entității controlate, concluziile finale în ceea ce privește abaterile de la legalitate și regularitate identificate pe parcursul activității de control administrativ vor prezentate în actului final al acțiunii de documentare.

Mai multe detalii despre acțiunea Corpului de control - aici.

+++

Reamintim că Marcel Ciolacu l-a demis pe secretarul de stat care a inițiat respingerea cererii prim-ministrului de a fi declarat luptător cu rol determinant în Revoluția din decembrie 1989. Funcția va fi preluată de Sever-Romulus Stana.

Mihai Dodu este fiul eroului Daniel Dodu, ucis în Revoluția din decembrie 1989, și a fost numit în funcție de fostul premier Nicolae Ciucă.

În iunie 2023, specialiști din cadrul Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluționarilor au respins cererea premierului Marcel Ciolacu de a fi declarat Luptător cu Rol Determinant la Revoluția din decembrie 1989. Membrii comisiei speciale au opinat că premierul nu întrunește condițiile necesare. Comisia specială a rezolvat la acel moment situația incompatibilității secretarului de stat Mihai Iulian Dodu care, de drept, ar fi trebuit să fie președintele comisiei. Acesta a fost însă înlocuit, având în vedere faptul că în calitate de secretar de stat se afla în raport de subordonare față de Ciolacu, notează News.ro.

Marcel Ciolacu a depus cererea de a fi declarat Luptător cu Rol Determinant la Revoluție în 2 aprilie 2019 și a fost admisă, cu majoritate de voturi, de către fosta comisie, la data de 15 aprilie 2019. Procedura nu a fost finalizată din cauza verificărilor pe care le-a făcut DNA, însă în martie 2023 procurorii au dispus clasarea cauzei.

În acest context, noua comisie a reluat discutarea cererii lui Marcel Ciolacu, dar, cu majoritate de voturi, a decis că acesta nu întrunește condițiile necesare.

”O delegație de președinți de asociații care au făcut certificate pe bandă rulantă, adică și-au bătut joc de demnitatea de a fi revoluționar, s-a dus la PSD azi dimineață și a cerut schimbarea mea pe motiv că eu umblu la dosare”, declara în iunie pentru Libertatea Mihai Dodu.

Noul secretar de stat al Secretariatului de stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945—1989 este Sever-Romulus Stana . În ianuarie 2019, Stana a fost detașat pentru a exercita temporar funcția de prefect al Capitalei și a fost consilier la ANSVSA.

Sever Romulus Stana a fost consilierul fostului primar din Sectorul 6, Gabriel Mutu, și președinte interimar al PSD București. A lucrat în calitate de consilier la ANSVSA.