Câștigătorul concursului pentru logo-ul Președinției Consiliului UE este un elev de 14 ani din București, care s-a arătat deranjat de faptul că s-au scris lucruri "nepotrivite" despre el.

Ministerul de Externe și Ministerul Educației au organizat, între 27 septembrie și 1 noiembrie, concursul "Romania’s EU Council Presidency Logo Competition", în vederea stabilirii logo-ului oficial al Președinției Consiliului Uniunii Europene, pe care România și-o va asuma timp de șase luni, începând cu 1 ianuarie 2019. 

Logo-ul câștigător a fost aflat înainte de anunțul oficial de joi, stârnind dezbateri intense pe rețelele de socializare.

Joi, MAE și Ministerul Educației au organizat o ceremonie de premiere a câștigătorilor, la Colegiul I.L. Caragiale, unde învață elevul clasat pe prima poziție. Acesta a fost premiat cu 3.000 de euro și o vizită la Bruxelles. Logo-ul va fi stilizat.

Locul 1: Ioan Nicolae Dobrinescu de la Colegiul Național I.L.Caragiale din București (77,32 de puncte - 50 de puncte în urma voturilor de pe Facebook și 27,32 de puncte din partea juriului).

Locul 2: Echipa "Doi tineri visători": David Tudor Munteanu și Vlad George Sandu de la Liceul Teoretic O.C Tăslăuanu, Toplița (Harghita).

Locul 3: Oana Alexandra Molean, ASE, București.

Locul 4: Ioan Milotoiu, Universitatea de Medicină și Farmacie, Cluj-Napoca.

Locul 5: Matei Chebeleu, Universitatea de Arhitectură și Urbanism, București.

Ce l-a deranjat pe câștigător

Ioan Nicolae Dobrinescu, 14 ani, elev în clasa a noua, s-a arătat deranjat de faptul că "oameni care nu mă cunosc au scris lucruri nepotrivite despre mine".

"Sunt puțin emoționat, deoarece sunt în clasa a noua, așa că o să vă citesc un mesaj scurt. Am văzut că și șefii de stat fac același lucru, așa că o să fac și eu la fel. În primul rând, vreau să-I mulțumesc fratelui meu mai mare, că de la el am aflat de concurs. L-am văzut cum se străduia să facă un desen, de aceea m-am ambiționat, m-am închis în cameră și, timp de două ore, am lucrat la desen. Vreau să-i mulțumesc mamei mele, care își dedică toată energia pentru a mă crește. Știu că nu îi este ușor, dar o iubesc și o respect pentru ce face pentru noi. Trebuie să spun că eu nu sunt un câștigător de fel, nu am câștigat niciodată nimic de acest nivel, de aceea sunt atât de emoționat", a spus Dobrinescu.

El a mai povestit că a aflat din presă că a câștigat, deși acest lucru trebuia să fie o surpriză și să afle abia astăzi, la ceremonie.

Elevul a explicat de ce a preferat lupul dacic, o alegere criticată de mulți pe rețelele de socializare. 

 

"Din păcate am remarcat cu tristețe că oameni care nu mă cunosc au scris lucruri nepotrivite despre mine. Acest logo a fost făcut din tot sufletul. Pentru mine, Uniunea Europeană trebuie să fie sigură pe sine, puternică, da, ca un lup, un lup care, din câte am învățat la istorie - le mulțumesc profesorilor pentru sprijin - este prezent în istoriile tuturor culturilor europene. Tot la școală am învățat că România are cea mai mare populație de lupi din Europa. Eu sunt bucuros că protejăm natura în România și cred că acest lucru trebuie spus Europei. Dar aceste lucruri nu au contat. Nu a contat nici că pentru prima dată zeci de tineri au venit cu ideile lor, că un juriu ne-a ales și că mii de oameni ne-au votat. Eu sper ca și noi, tinerii, să avem libertatea să alegem cum vrem să fie Uniunea Europeană, dar mai ales să alegem un simplu logo",

a mai spus Ioan Dobrinescu.

Potrivit MAE, logo-ul Președinției României a Consiliului UE reprezintă "ilustrația viziunii tinerilor din România privind Uniunea Europeană și viitorul său".

"Rezultatul acestui concurs destinat tinerilor, logo-ul indică o Uniune Europeană în mișcare, sigură pe sine, dinamică dar și atașată valorilor sale. Estetic, UE poate fi ilustrată imaginar printr-un lup, animal prezent în mitologiile majorității culturilor europene. Suplimentar, desenul ilustrează o Uniune Europeană care-și afirmă atașamentul față de protecția biodiversității în contextul discuțiilor privind 2019 - Anul european pentru biodiversitate. Astfel, România reamintește faptul că este țara cu cea mai mare populație de lupi, fiind în consecință un exemplu pentru protejarea biodiversității europene", conform Ministerului de Externe.

Popularizarea Președinției

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a declarat că decizia de a oferi elevilor și studenților șansa de a propune logo-ul pentru 2019 are ca logică popularizarea Președinției române a Consiliului UE.

 

"Concursul privind logo-ul a fost o ocazie ideală pentru a face acest lucru, pentru a le arăta românilor și, mai ales, tinerilor ce înseamnă această Președinție, din ce este compusă, ce va face România, care e rolul țării noastre și credem că în sensul acesta obiectivul a fost atins",

a declarat ministrul delegat.

 

Mesajul concursului - potrivit lui Negrescu - este că "sprijinim o Românie educată, o Românie a tinerilor talentați, o Românie creativă". Ministrul a mai spus că la Bruxelles a fost apreciat faptul că tinerii au dorit să participe la acest demers.

În contextul în care, în prima jumătate a lui 2019, România va gestiona și negocierile privind bugetul UE, "implicarea sistemului educațional românesc în acest proces are ca menire să transmită și un mesaj către partenerii noștri europeni: că poate ar fi oportun ca în plan european să acordăm mai multe finanțări domeniului educațional, să-i sprijinim mai mult pe tineri", a precizat Victor Negrescu, adăugând că Bucureștiul are multe inițiative privind tineri, în procesul de pregătire a Președinției Consiliului UE.

Evenimentul a început mai târziu față de ora programată din cauza ministrului Educației, Liviu Pop: "Îmi cer scuze, nici măcar sfertul academic nu l-am respectat, dar am avut un eveniment extraordinar, zic eu, comemorarea de 100 de ani a marelui om politic șamd Titu Maiorescu, traficul infernal din București".

Acesta a criticat "agățarea" de acest logo a unui politician, cerându-și el scuze față de elevi, față de câștigător, "în numele lui, chiar dacă este politician de opoziție".

 

"Este meritul vostru și influența politică nu are ce să caute în școli. Facem politica școlii…Cred că e un semnal puternic în școala românească și în exterior, inclusiv în afara UE… Calitatea școlii românești este una recunoscută și asta facem și noi. Alături de colegii mei din Guvern, vremelnic, punem umărul să creștem calitatea învățământului românesc",

 

a spus Pop.

Ministrul a felicitat toată echipa care a pus umărul ca "pentru România, începând cu anul 2019, logo-ul să fie cel decis aici, astăzi".