Ministrul de Interne, Lucian Bode, a explicat vineri de ce Guvernul a decis relaxarea restricțiilor, în contextul în care pe 1 decembrie este Ziua Națională a României

"Nu trebuie să lăsam garda jos, ne-am uitat pe statistică și avem în România doar trei județe în scenariul roșu, rata persoanelor care se infectează în 24 de ore este în scădere. Ne uităm cu îngrijorare la ceea ce spune OMS, riscurile care s-ar putea să vină dintr-o anumită zonă a lumii, din Africa. Vom vedea raportul OMS și noi adoptăm o Hotărâre a CNSU prin care vom stabili lista țărilor de risc și, dacă OMS ne spune că există riscuri, eu cred că România va introduce în zona roșie automat aceste țări", a spus Bode, întrebat de ce se instituie relaxări, în timp ce alte țări europene introduc noi restricții, iar specialiștii spun că nu trebuie să lăsam garda jos.

Bode a ținut să precizeze că la manifestațiile de 1 decembrie "numărul participanților este limitat" la 400 în București și la 200 în municipiile reședință de județ. La evenimente vor participa oameni vaccinați sau trecuți prin boală, astfel că publicul poate participa "cu respectarea distanței și portul măștii".