Premierul Florin Cîțu a susținut vineri un briefing de presă în care majoritatea întrebărilor din partea presei au vizat situația epidemiologică gravă în care ne aflăm. Promisiunile pentru depășirea situației au fost enumerate de premier.

Întrebat despre suplimentarea paturilor ATI, premierul Florin Cîțu este convins că există un plan și el va fi prezentat.

"Am avut chiar acum câteva minute o discuție și cu ministrul sănătății, și cu Raed Arafat și vom avea câteva întâlniri în acest weekend pentru a evalua situația și să vedem exact elementele care pot fi adăugate", a spus Cîțu.

El a fost întrebat despre cazul de la Craiova, unde un pacient a murit pentru că nu mai erau locuri la terapie intensivă. Florin Cîțu a recunoscut că nu știe despre ce este vorba și sunt necesare inspecții zilnice în fiecare spital pentru a vedea situația reală a paturilor.

Un jurnalist i-a spus că pacienții în stare gravă nu au timp să aștepte soluțiile la care încă se lucrează. În replică, premierul a explicat că el a mai trecut prin două valuri ale pandemiei și multe informații apărute în spațiul public nu erau verificate.

Întrebat și despre tulpina britanică a COVID-19 și dacă aceasta devine o problemă în România, Florin Cîțu a răspuns că trebuie să ne concentrăm pe lucrurile care rezolvă problemele - în speță campania de vaccinare. 

"Am discutat cu ministrul apărării și mi s-a spus că din 5 aprilie va putea suplimenta cu 5% locurile de vaccinare în centrele militare deschise publicului", a fost răspunsul dat de premier.

În continuare, Cîțu susține că nu are semnale că tulpina britanică devine o problemă în țara noastră, dar promite că va avea discuții în acest sens.

În București, unde situația este critică, numărul paturilor la ATI se va suplimenta cu 10 sau 12, dar premierul nu a știut să spună la ce spitale vor fi amenajate aceste locuri.

"Domnul Arafat are toate informațiile și cu siguranță le va face publice", a răspuns prim-ministrul.

În restul țării, care se confruntă cu aceeași problemă a paturilor, încă se caută soluții pentru a se ajunge la 1.600, susține șeful Guvernului.

Despre intrarea Bucureștiului în carantină, Florin Cîțu a spus că îi place să se uite la date și a venit cu o analiză:

 

"Cifrele pe care le vedem astăzi le aveam și în decembrie și noiembrie, dar astăzi avem puțin mai multe restricții. Știți foarte bine că am redus ora de circulație noaptea. Creșterea la ATI este mai mică decât vedeam în valul anterior. Atunci mergeam de la 600 la 1.200, acum de la 950 la 1.350. Deci lucrurile sunt oarecum puțin diferite. Astăzi avem un lucru în plus - o campanie de vaccinare. Lucrurile astea trebuie luate în calcul înainte de a lua alte restricții. Eu zic că în acest moment trebuie să evaluăm situația, dar prioritar pentru mine este să accelerăm campania de vaccinare. Orice alte lucruri sunt temporare. Campania de vaccinare e pe termen lung. În acest moment nu iau în considerare alte restricții."

De asemenea, premierul român a fost întrebat și cum se va rezolva problema personalului insuficient în condițiile suplimentării numărului de paturi la ATI. El a pasat inițial răspunsul către Ministerul sănătății, apoi a adăugat că se vor folosi, la fel ca anul trecut, medici rezidenți.

Ce a făcut în calitate de șef al Guvernului pentru a opri valul trei sau pentru a-l depăși mai ușor? Aici Florin Cîțu a reiterat din nou că s-a ocupat de campania de vaccinare, restul fiind "soluții pe termen scurt".