Banca Națională a României acuza duminică PSD că o implică abuziv în campania electorală. Liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, a transmis că PSD nu ”atentează” nici la neutralitatea și nici la caracterul apolitic al BNR.

"Potrivit legislației în vigoare, Banca Națională a României este o instituție independentă și, din această perspectivă, orice remarcă publică, făcută de orice membru al conducerii BNR, pornește de la premisa că nu are caracter politic, că se bazează pe realități obiective și că reflectă nivelul de profesionalism și decență, specific băncii centrale.  În mod real, însă, nu poate exista distincție între afirmațiile personale și cele profesionale, făcute în numele instituției, atunci când e vorba de un specialist al BNR cu notorietate și funcție. Nici în vremuri normale și cu atât mai puțin acum, în criză! Toate declarațiile făcute de oficiali ai BNR produc efecte, indiferent dacă sunt făcute în nume personal sau de la pupitrul oficial", se arată în scrisoarea trimisă de Marcel Ciolacu către guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Citește și: PSD implică abuziv BNR în campania electorală, acuză banca centrală

Ciolacu mai scrie că opinia recentă a lui Valentin Lazea – economistul șef al BNR – privind reducerea cu 20% a salariilor, prin diminuarea la 4 zile a săptămânii de lucru, "a provocat o reală preocupare în rândul opiniei publice atentă la orice comunicare venită dinspre banca centrală". Marcel Ciolacu este de părere că  această preocupare nu putea fi ignorată de PSD, ca susținător și apărător al oamenilor care-și câștigă existența prin muncă.

"Vă asigur, dle Guvernator, că PSD nu <atentează> nici la neutralitatea și nici la caracterul apolitic al BNR! Iar evidențierea unor avertismente de mare importanță pentru populația țării, fără a le fi schimbat sensul ori alterat conținutul, provenite de la specialiști ai BNR, nu transmite, în niciun caz, vreun mesaj politic similar cu cel postat pe Facebook de către directorul Direcției Stabilitate Financiară a BNR, domnul Eugen Rădulescu", a mai transmis Ciolacu.

În scrisoare, șeful PSD a atașat și o captură de ecran a postării făcute de Eugen Rădulescu.