Trei tabere din USR vor concura pentru Biroul Național, forul colectiv de conducere al partidului. Pe lista Elenei Lasconi pentru Biroul Național vor candida nume ca Lucian Stanciu-Viziteu, Claudiu Năsui, Cristina Prună și Radu Mihaiu.

Gruparea rivală reunește lideri influenți în partid, ca Vlad Voiculescu, Dominic Fritz, Clotilde Armand și, posibil, Allen Coliban. Fostul primar al Brașovului are de ales între a merge cu o listă proprie sau a candida alături de Vlad Voiculescu. A treia tabără este grupată în jurul lui Cristian Seidler și reunește foști "nicușoristi”. De asemenea, Ionuț Moșteanu va candida pentru un loc în BN, fie pe listă cu Seidler, fie separat, susțin surse din conducerea USR pentru News.ro.

Dincolo de alegerea noului președinte al USR, cursă în care Elena Lasconi pleacă favorită, Congresul partidului va alege și noul Birou Național, format din 24 de membri, care poate bloca deciziile președintelui. Spre exemplu, în februarie 2022, disputa dintre Biroul Național și președinte a dus la demisia lui Dacian Cioloș din fruntea USR. Acum, Elena Lasconi amenință că nu va accepta să candideze la alegerile prezidențiale dacă nu va avea majoritate în Biroul Național.

Președintele partidului este ales cu votul tuturor membrilor, însă componența  Biroului Național este stabilită de Congres, prin votul delegaților. Vor exista mai multe liste de candidați pentru BN.

Pe lista Elenei Lasconi se vor regăsi primarul Bacăului, Lucian Stanciu-Viziteu, fostul ministru al Economiei, Claudiu Năsui, deputatul Cristina Prună și, probabil, primarul învins al Sectorului 2 Radu Mihaiu. "Vlad Voiculescu și Radu Mihaiu sunt rivali în partid, chiar dacă amândoi fac parte din filiala București. Sunt din tabere diferite, deci nu pot fi pe aceeași listă”, au explicat surse din partid pentru News.ro.

De partea cealaltă, Vlad Voiculescu a strâns în echipa sa mai multe nume cu greutate: primarul Timișoarei, Dominic Fritz, primarul învins al Sectorului 1, Clotilde Armand, parlamentari ca Oana Țoiu și Oana Murariu. "E posibil ca pe lista lui Vlad Voiculescu să candideze și Allen Coliban”, susțin sursele citate. Primarul învins al Brașovului ia în calcul și opțiunea de a merge cu o listă proprie pentru BN. "Lista lui Voiculescu e foarte puternică, iar organizația pe care o conduce, București, are foarte mulți delegați. Trebuie spus că USR București a învins PSD și PNL în Capitală obținând mai multe voturi decât în 2020. Sigur că un merit important a avut și Nicușor Dan, care e asociat cu USR, dar Vlad Voiculescu, personal, a ieșit întărit din aceste alegeri”, explică surse din conducerea USR. În schimb, rivalii din partid numesc tabăra lui Voiculescu drept "lista penalilor”, aluzie la dosarele penale în care sunt implicați Vlad Voiculescu și Clotilde Armand.

Cristian Seidler, candidat la șefia partidului, va veni și cu o listă pentru BN, pe care se vor regăsi fostul ministru al Justiției, Stelian Ion, și parlamentari ca Silviu Dehelean și Cristian Ghica. "Din tabăra Seidler fac parte "nicușoristii”, apropiații lui Nicușor Dan, deși unii dintre ei au mai schimbat taberele în decursul anilor. Însuși Seidler a fost nicușorist, apoi a trecut în "teamBarna”, ca azi să revină la statutul inițial”, susțin sursele citate.

Ionuț Moșteanu, purtătorul de cuvânt al partidului și liderul parlamentarilor USR, ar putea veni cu o listă proprie pentru BN. Moșteanu conduce și organizația USR Argeș, din care face parte și Elena Lasconi, primarul din Câmpulung Muscel. Însă Lasconi a refuzat să facă echipă cu Moșteanu, pe motiv că este unul din apropiații lui Cătălin Drulă, Dan Barna și Cristian Ghinea, pe care-i consideră vinovați pentru scorul slab obținut de USR la ultimele alegeri. De asemenea, există și varianta în care Ionuț Moșteanu să candideze pe lista lui Cristian Seidler pentru BN.

Cătălin Drulă, Dan Barna, Cristian Ghinea și Vlad Botoș, nucleul-dur al echipei care a condus USR în ultimii ani, nu vor candida pentru un loc în Biroul Național la alegerile de sâmbăta viitoare.

Luni și marți are loc primul tur al alegerilor pentru președinția USR. Președintele USR este ales de fiecare membru al partidului, prin vot direct, pe o platformă online. Candidatura a șase membri USR a fost validată în cursa pentru președinția formațiunii, după decizia lui Cătălin Drulă de a se retrage din funcție, în urma rezultatelor slabe înregistrate a alegerile din 9 iunie.

În 24 și 25 iunie are loc turul 1 al alegerilor, cu posibilitatea unui tur 2 pe 27-28 iunie. După alegerea președintelui USR, va fi stabilit noul Birou Național al USR, prin vot al delegaților la Congres.

Cei 24 de noi membri ai noului Birou Național vor fi aleși în Congresul partidului, convocat de președintele Cătălin Drulă pentru 29 iunie.