Președintele Klaus Iohannis a anunțat miercuri că măștile de protecție vor deveni obligatorii, după 15 mai, în spațiile publice închise.

"Așa vom arăta după 15 mai în spațiile publice închise și atunci când folosim transportul public în comun (că mască de protecție - n.r.). Vom avea în scurt timp un plan destul de detaliat pe care îl vom prezenta public", a anunțat Klaus Iohannis, care a apărut cu o mască de protecție. Președintele și-a dat jos masca pentru a putea face declarațiile.

Măștile de protecție devin obligatorii după data de 15 mai în spațiile publice închise și în mijloacele de transport în comun.

"Am avut astăzi o nouă întâlnire cu premierul Orban și cu un grup de miniștri și consilieri, pentru a începe să detaliem ce am anunțat ieri, așa-numitul plan de relaxare. Este vorba, evident, de relaxarea măsurilor pe care le-am luat pentru protecția populației și, în acest sens, vom avea, în scurt timp, un plan destul de detaliat pe care îl vom prezenta public. Dar am considerat că unele din chestiunile care ne privesc pe toți, vă privesc pe toți, trebuie anunțate din timp, ca să ne pregătim. Una dintre aceste măsuri este cea cu masca de protecție. Astfel, am decis astăzi că după data de 15 mai toată lumea va fi obligată să poarte măști de protecție în spațiile publice închise și atunci când folosim transportul public în comun. Această măsură nu este limitată în timp și vom putea să renunțăm la purtarea măștii poate la anul, atunci când această pandemie va fi sub control și nu mai există riscul infectării", a anunțat Klaus Iohannis.

De asemenea, e a anunțat că, după 15 mai, se va renunța la toate restricțiile de circulașie.

"O a doua măsură pe care am decis-o este una care cu siguranță va bucura pe foarte mulți români. După data de 15 mai, deci după ce se epuizează actuala stare de urgență, vom renunța la restrângerile care privesc persoane. Deci, nu vom prelungi restricțiile de deplasări individuale. Sau, invers spus, vom putea să ne deplasăm în spații publice fără să trebuiască să declarăm în prealabil unde mergem și de ce mergem. Este vorba despre libertatea de mișcare individuală", a mai anunțat Iohannis.

Totuși, pentru protecția generală a populației și pentru protecția individuală, multe restrângeri vor rămâne în continuare în vigoare, cum ar fi interdicțiile pentru adunări publice, a mai explicat șeful statului.

"Unele restricții vor dispărea, multe altele, din păcate, vor rămâne în picioare și, pas cu pas, după un calendar care ține, evident, și de evoluția cazurilor de COVID-19, vom încerca să intrăm în ceea ce se numește „într-o nouă normalitate”, fiindcă, din păcate, specialiștii, experții, medicii ne spun că virusul nu va dispărea. Răspunderea fiecăruia va deveni mai mare pentru toți, în mod special însă pentru categoriile vulnerabile. Cei mai în vârstă, cei cu alte afecțiuni vor trebui să aibă mult, mult mai multă grijă de ei și noi va trebui să avem mai multă grijă cum interacționăm cu persoanele care sunt mai expuse riscului de infectare", a conchis Iohannis.

FOTOGALERIE Cum și-a reluat Parlamentul activitatea fizică în pandemie

Mai mult pe EurActiv »