Presa internațională remarcă avansul mare al PSD în alegerile din România, notând scorul mic obținut de mișcările anti-corupție. Presa elvețiană remarcă candidații cu probleme în justiție de pe listele PSD, fapt de neconceput în alte țări.

”Alegerile legislative din România s-au încheiat cu o largă victorie a social-democraţilor, care au obţinut peste 45% din voturi”, relatează RFI.

”Liberalii preşedintelui Iohannis au primit o lovitură dură. Ei, cei care mizau pe imaginea de integritate a lui Dacian Cioloş pentru a obţine majoritatea parlamentară, au fost învinşi dur de social-democraţi”, adaugă postul francez, citat de Agerpres.

”La un an de la accidentul din clubul Colectiv şi de la furia populară care a dus la demisia premierului Victor Ponta, PSD revine în prim-plan, mai sigur ca oricând pe forţa sa”, mai scrie RFI.

”După incendiul de la Colectiv şi protestele care au urmat şi au dus la demisia premierului de atunci, niciun partid politic din opoziţie nu pare să fi ştiut să se sprijine pe acea nemulţumire a societăţii civile pentru a propune un proiect politic seducător”, notează şi Le Monde.

 

”Social-democraţii din România au câştigat alegerile generale de duminică, fiind aproape de a reveni la putere la un an după ce nemulţumirea publică a determinat demisia premierului lor”,

comentează şi Bloomberg, adăugând că rezultatul obţinut de PSD şi de aliatul lor ALDE ”le va oferi celor două partide o majoritate fermă” în parlament.

Wall Street Journal comentează de asemenea că Partidul Social Democrat ar urma să revină la putere, ”învingând o nouă coaliţie de partide reformiste” cu electorat tânăr şi din mediul urban, partide care au sperat să facă din România ”un exemplu în lupta împotriva corupţiei”.

Prezenţa la vot pare să fi fost foarte scăzută, ”ceea ce arată o apatie tot mai mare într-o serie de foste dictaturi comuniste, precum Bulgaria, Bosnia şi Croaţia, unde partidele de opoziţie au încercat să mobilizeze votanţii tinerii şi cosmopoliţi, în parte pentru că mulţi dintre ei au plecat pentru pieţe ale muncii mai bogate din vestul Europei”, mai scrie Wall Street Journal.

”Partidul Social Democrat a revenit duminică în forţă pe scena politică din România, prin victoria lejeră de la alegerile legislative”, la un an după tragedia din clubul Colectiv, notează şi AFP.

”Pe un fond de apatie şi în contextul unei clase politice discreditate, rata de participare nu a fost decât de 39,5%”, mai scrie agenţia de presă.

”Chiar dacă rezultatul este puternic în favoarea Partidului Social Democrat, îngrijorările privind corupţia au creat incertitudine în legătură cu cine va fi prim-ministru în noul guvern”, scrie The New York Times, făcând referire la situaţia juridică a liderului PSD, Liviu Dragnea, a fostului prim-ministru social democrat Victor Ponta şi a preşedintelui ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu.

 

”Rezultatul nu era pe deplin neaşteptat. Sondajele indicau un rezultat bun pentru Partidul Social Democrat. Însă unii au crezut că principala formaţiune rivală, Partidul Naţional Liberal, ar fi putut obţine suficient sprijin pentru a câştiga o majoritate într-o coaliţie cu un nou partid, Uniunea Salvaţi România. Acest partid a făcut campanie cu o platformă pentru o mai mare responsabilitate şi o mai mare transparenţă guvernamentală”,

adaugă cotidianul american.

The New York Times mai scrie că prezenţa la vot a fost scăzută, de sub 40%, şi asta pentru că electoratul a fost dezamăgit de anii de scandaluri politice şi de corupţia la nivel înalt.

Partidul Social Democrat a obţinut o victorie fermă la alegerile parlamentare de duminică, scrie şi Financial Times: ”Însă numele viitorului premier al României rămâne un mister, iar oponenţi ai PSD au atras atenţia că alegerea ar putea declanşa o confruntare între preşedintele Klaus Iohannis şi liderul PSD, Liviu Dragnea, care a refuzat să dezvăluie numele candidatului partidului înainte de alegeri”. 

Financial Times comentează, de asemenea, că rezultatul este o dezamăgire pentru Partidul Naţional Liberal, care l-a susţinut pe Klaus Iohannis la alegerea sa ca preşedinte în 2014 şi care a sprijinit guvernul tehnocrat în exerciţiu, condus de premierul Dacian Cioloş.

Rezultatul alegerilor sugerează că furia populară faţă de corupţia extinsă din această ţară cu 19 milioane de locuitori a făcut loc unei dorinţe de creştere a veniturilor medii, mai comentează Financial Times.


The Guardian reaminteşte că Liviu Dragnea a promis că România îşi va respecta angajamentele internaţionale strategice şi economice, în timp ce Euronews evidenţiază performanţa notabilă a noului partid Uniunea Salvaţi România, condus de Nicuşor Dan.

”După ce au petrecut un an în purgatoriul opoziţiei, PSD a câştigat clar alegerile legislative de duminică”, scrie agenţia de presă EFE, care comentează că ziua electorală a fost marcată de apatie, cu o rată de participare la vot sub 40%. ”Slaba participare la vot a ajutat PSD, al cărui bazin electoral - format din votanţi din mediul rural şi persoane în vârstă - este foarte fidel”, mai notează sursa citată.                

PSD şi Partidul Naţional Liberal, clasat al doilea, au făcut promisiuni populiste într-una dintre cele mai sărace ţări din Uniunea Europeană (UE), în care o persoană din patru trăieşte în sărăcie, scrie BBC.

Potrivit news.ro, Euronews notează, de asemenea, că demonstraţiile împotriva corupţiei au ”dispărut” după ce PSD a fost înlăturat anul trecut de la putere în urma tragediei de la Colectiv.

Renașterea celor fără de scrupule

”Un lider de partid, care a fost condamnat pentru fraudă electorală, și doisprezece candidați pe locuri de top, care sunt anchetați diverse acțiuni de corupție: în multe țări nu s-ar putea face campanie cu o astfel de echipă. Dar România funcționează altfel”, comenta, înainte de vot, Neue Zürcher Zeitung posibilitatea ca PSD să rămână cel mai puternic partid după 11 decembrie.

”Renașterea celor fără de scrupule”: era titlul comentariului publicat de cotidianul elvețian, care nota și atitudinile xenofobe ale unor lideri locali ai PSD, popularitatea de care se bucură unii politicieni corupți, precum și plagiatul lui Victor Ponta.

Și revista Der Spiegel remarca faptul că, deși România nu are partide naționaliste și populiste, PSD este social-democrat doar cu numele. Partidul  Social-Democrat este o formațiune ”coruptă, un partid oportunist cu un discurs naționalist cronic”, a declarat, pentru publicația germană, analistul politic Cristian Pârvulescu.

Der Spiegel amintește de afirmațiile xenofobe perfide ale unor politicieni social-democrați atunci când vorbesc de faptul că președintele Klaus Iohannis nu este de origine română și remarcă apropierea dintre PSD și Biserica Ortodoxă, pe care o caracterizează drept antieuropeană și antiliberală, precum și sprijinul acordat asociației homofobe Coaliția pentru familie.

Publicația face referire și la sprijinul acordat de fostul premier Victor Ponta, membru PSD, pentru formațiunea de extremă dreapta PRU. 

Cine va fi premierul 

”Incertitudinea politică” poate continua la Bucureşti în contextul în care PSD nu are un candidat clar pentru postul de premier, scrie Deutsche Welle. În pofida scorului puternic obţinut de PSD, îngrijorările cu privire la corupţie au creat ”incertitudine” cu privire la cine va conduce viitorul Guvern, comentează New York Times. 

Unii analişti îl văd pe Vasile Dâncu, un vicepremier în exerciţiu, drept cea mai bună alegere a PSD, scrie NYT, care citează Smartlink Communications. Spre deosebire de alte alegeri din 2016, poziţia României în UE nu a fost un subiect important de campanie, mai notează ziarul american. 

Liderul USR Nicuşor Dan a salutat rezultatul alegerilor drept ”o victorie pentru democraţia românească”, însă corupţia reprezintă o îngrijorare pentru alegători, în contextul în care viitorul premier poate fi liderul PSD Liviu Dragnea, condamnat cu suspendare pentru fraudă electorală, care respinge acuzaţiile, însă condamnarea îl împiedică să deţină funcţia, scrie BBC. Predecesorul său, Victor Ponta, este vizat de o anchetă de corupţie, acuzaţii pe care le neagă.

PSD a precizat că nu va dezvălui numele candidatului său la postul de premier decât după învestirea noului parlament, cel mai devreme la 19 decembrie.

 

”O lege datând din 2001 interzice oricărei persoane care a fost condamnată de justiţie să devină prim-ministru, iar această dispoziţie ar putea să îl afecteze pe Liviu Dragnea, care a fost condamnat în primăvară la doi ani de închisoare cu suspendare pentru fraudă electorală”,

mai scrie AFP. 

Liderul PSD a lăsat totuşi duminică de înţeles că va încerca să obţină funcţia de şef al guvernului. ”Toţi oamenii politici, toţi factorii politici, toate instituţiile fundamentale ale statului trebuie să înţeleagă şi să respecte votul de astăzi al românilor”, a spus Dragnea. 

Un astfel de scenariu ar deschide calea spre o criză cu preşedintele de centru-dreapta Klaus Iohannis, care a anunţat că va exclude de pe lista posibililor premieri orice persoană care are probleme cu justiţia, chiar dacă nu a fost condamnată, ceea ce l-ar scoate de asemenea din joc şi pe Victor Ponta, trimis în judecată pentru spălare de bani şi evaziune fiscală, mai scrie AFP.