Premierul Nicolae Ciucă și ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, au vorbit miercuri despre măsurile pe care Guvernul le-a luat, în ciuda crizelor pe care le traversăm.

"Suntem în procesul de finalizare a analizei execuției bugetare pe prima jumătate a anului și consider necesar să subliniez că această execuție reprezintă radiografia corectă a tuturor deciziilor luate la nivelul Guvernului în primele 6 luni. Așa cum arată datele, în pofida crizelor succesive cărora trebuie să le facem față, măsurile pe care le-am luat pentru protejarea economiei și a cetățenilor s-au reflectat în creștere a veniturilor și în menținerea cheltuielilor bugetare sub creșterea valorii nominale a PIB", a declarat, miercuri, Nicolae Ciucă la începutul ședinței de Guvern.

Acesta a afirmat și că a constatat un lucru "cât se poate de benefic", și anume că deficitul bugetar pe primele 6 luni este de 1,76% din PIB, veniturile au crescut cu 22,9%, față de aceeași perioada a anului trecut, cu o creștere de 40,3 miliarde de lei, cheltuielile au crescut cu 14,3%, menținându-se sub nivelul de creștere al veniturilor, iar absorbția fondurilor europene a crescut cu 16,4%".

De asemenea, reducerea deficitului cu 1,25%, față de 2,86% în 2021, este un indicator "foarte important".

Nicolae Ciucă a amintit și de implementarea măsurilor e-facturare, radarul mărfurilor și creșterea colectărilor. Cea din urmă este în creștere cu 0,6% (8,1% din PIB).

Ciucă mai vrea și recuperarea decalajelor dintre absorbția de fonduri UE, investițiile realizate din bani publici și cele realizate din bani europeni.

La rândul său, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a declarat că cel mai important mesaj este acela că "efortul de consolidare fiscală prinde competențe", iar angajamentele de reducere a deficitului bugetar se văd și în rezultatele fiscal-bugetare.

Legat de creșterea colectării, Câciu a declarat că Guvernul s-a angajat să crească procentul cu 0,5% pe an, iar în prezent România a depășit acest prag în doar 6 luni de zile.

Referitor la cheltuieli, ministrul de resort a explicat că acestea au fost bine gestionate, în ciuda provocărilor.

"Există o singură parte pe care trebuie să depunem toate eforturile în semestrul II, respectiv recuperarea întârzierilor pe zona de investiții, iar asta s-a cauzat creșterii rapide a costurilor materialelor de construcții, dar Guvernul a venit cu actele normative necesare ajutării contractelor", a comentat Adrian Câciu.

Compensarea prețurilor la energie, pachetul "Sprijin pentru România", voucherele de 700 de lei care se acordă din iulie și ajutoarele pentru relocarea companiilor din Ucraina sunt și vor fi în continuare finanțate, a spus ministrul.

În final, Câciu a declarat că Guvernul va recupera partea de investiții, iar modul în care statul a acționat zi de zi, "chiar dacă nu s-au eliminat problemele din societate, ele s-au ameliorat și au avut un rol pozitiv pentru menținerea unui trend de creștere economică".

Nicolae Ciucă a precizat că banii la rectificarea bugetară vor fi împărțiți către ministere în funcție de rezultatele execuției bugetare și modul în care s-au desfășurat investițiile pentru ca Fondul de rezervă al Guvernului să aibă bani în caz de situațiile neprevăzute.