Eurodeputații români spun că instabilitatea generată de PSD afectează imaginea României în plan extern, cu atât mai mult cu cât nu sunt argumente suficiente pentru care Liviu Dragnea să răstoarne Guvernul condus de Sorin Grindeanu.

Europarlamentarul Siegfried Mureșan (PPE/ PMP) s-a arătat îngrijorat de faptul că premierul Sorin Grindeanu nu a participat la reuniunea Consiliului Național pentru pregătirea preluării de către România a președinției Consiliului UE, care a avut loc miercuri, pentru a participa la întâlnirea Comitetului Executiv Național al PSD în care se decide soarta Guvernului pe care îl conduce și spune că acest lucru este inadmisibil pentru că ne face să părem neserioși în fața partenerilor internaționali.

"Prim-ministrul Sorin Grindeanu nu a participat astăzi la reuniunea Consiliului Național pentru pregătirea preluării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene (UE). Preluarea Președinției Consiliului UE de către țara noastră în 2019 este o responsabilitate mare și pregătirile din timp sunt esențiale pentru că vor fi teme majore pe care trebuie să le gestionăm în mandatul nostru: Brexit, viitorul bugetului UE după 2020 și viitorul UE. Este inadmisibil ca prim-ministrul României să nu participe la aceste pregătiri", susține Mureșan într-un comunicat de presă, scrie Agerpres.

Siegfried Mureșan spune că instabilitatea generată de social-democrați afectează imaginea României în plan extern, și, mai mult, "joaca din PSD pune în pericol Președinția română a Consiliului UE", menționând că partenerii internaționali se vor întreba dacă mâine găsesc la Guvern aceeași persoană de discuție pe această temă.

"Toată această instabilitate generată de PSD afectează categoric imaginea României în plan extern și vom părea neserioși în fața partenerilor internaționali care se vor întreba dacă mâine mai găsesc la Guvern aceeași persoană cu care au discutat astăzi despre teme importante de pe agenda europeană. Joaca din PSD pune în pericol Președinția română a Consiliului UE'', subliniază Mureșan.

Și eurodeputatul social-democrat Cătălin Ivan (S&D, PSD) a afirmat că "semnalele pe care PSD le dă în acest moment în plan extern sunt negative", el subliniind că Liviu Dragnea nu poate aduce suficiente argumente care să justifice schimbarea Guvernului.

"În primul rând, eu nu cred că astăzi Comitetul Executiv va decide schimbarea lui Sorin Grindeanu, indiferent de evaluările care au fost făcute și care vor fi prezentate Comitetului Executiv, pentru că nu există nici un argument rațional, care să țină de bunul mers al acestei țări, de încrederea celor care ne-au votat în decembrie, care să justifice schimbarea lui Sorin Grindeanu. Nu a făcut greșeli fundamentale, lucrurile merg într-o direcție bună, cât se mai poate merge într-o direcție bună, după momentul Ordonanței 13. Nu sunt argumente pe care Liviu Dragnea sau oricare altcineva din conducerea partidului să le prezinte în Comitetul Executiv și să convingă colegii”, a afirmat eurodeputatul, miercuri, la RFI.

Cătălin Ivan considera că "presiunea pe care Liviu Dragnea și alții din jurul său, câțiva lideri fideli lui Liviu Dragnea, pe care o pun asupra Guvernului are consecințe foarte, foarte grave nu pentru Guvernul în sine, dar pentru performanța acestui Guvern și pentru România".

"Semnalele pe care PSD le dă în acest moment în plan extern sunt negative. Partenerii noștri externi, cei care ar dori să investească în România, cei care ar dori să împrumute România (…) primesc semnale că acest Guvern nu are nici susținere, că nici nu este un Guvern stabil și există o anumită lipsă de predictibilitate", a spus Ivan la RFI.

Eurodeputatul S&D este de părere că programul de guvernare și "să se întâmple ceea ce am promis în campanie și să ne ținem de cuvânt" este mai important decât orgoliile sau interesele personale ale unor lideri sau dovezile de loialitate pe care le așteaptă Liviu Dragnea de la miniștri și de la prim-ministru.

"Eu cred că niște mize mici, orgolii personale mărunte îi orbesc pe anumiți lideri ai partidului (…). Contează mai puțin spre deloc dacă Liviu Dragnea și Sorin Grindeanu mai sunt prieteni sau dacă au fost vreodată prieteni, dacă mai pescuiesc sau nu mai pescuiesc împreună, câte știuci prinde unul, câte știuci prinde altul. Contează ca ceea ce am promis să se întâmple", a mai spus Ivan.

Grindeanu nu e mai breaz decât Dragnea

Europarlamentarul PPE Cristian Preda a scris, pe Facebook, că Grindeanu nu e mai breaz decât Dragnea", el fiind de părere că "problema de rezolvat e cum scăpăm de pesediști, nu cine e mai onest la ei în partid".

"Păruiala pesediștilor e unul dintre cele mai penibile episoade din istoria noastră recentă. Criza din PSD afectează stabilitatea țării. Alegerile anticipate ar putea fi o soluție. Va avea Iohannis curajul să joace această carte?", a mai scris Preda.