PSD a finalizat luni pachetul de măsuri care poate stopa creșterea facturilor la energie și gaze, a anunțat liderul PSD, Marcel Ciolacu, printr-un mesaj pe Facebook. Social-democrații vor ca măsurile să se aplice de la 1 februarie.

Șeful PSD spune că social-democrații vor reducerea nivelului plafonării tarifelor, dublarea volumelor lunare de consum și scăderea TVA de la 19 la 5%. În acest fel, peste 90% dintre consumatori, persoane fizice și companii, vor beneficia de scăderea facturilor pe care le vor primi după 1 februarie, explică Ciolacu.

De aceeași protecție vor beneficia școlile, spitalele, companiile de transport public, instituțiile de cultură și ONG-urile.

"Aceste măsuri trebuie aplicate de la 1 februarie, fiindcă suntem în plină iarnă, în lunile de consum energetic maxim, iar românii au acum cea mai mare nevoie de ajutor", a scris acesta.

Citește și: Florin Cîțu consideră că reducerea TVA la alimente creează "distorsiuni" în economie

În plus, PSD propune atât un set de soluții pentru descurajarea comportamentului speculativ al firmelor din energie, cât și măsuri pe termen scurt și mediu pentru rezolvarea problemelor structurale ale industriei energetice. Liderul PSD nu a detaliat concret la ce se referă.

"Vom prezenta aceste măsuri în scurt timp, în ședința Coaliției, cu speranța că partenerii noștri vor înțelege rapid că soluțiile PSD sunt simple, eficiente și cu un impact minim asupra bugetului. Românii așteaptă de la noi responsabilitate, nu certuri sterile și ieșiri filosofico-inutile pe la televizor", a conchis Marcel Ciolacu.