Deputatul PNL Ioan Cupșa a declarat joi că Secția de investigare a infracțiunilor din justiție trebuie să dispară, că se va lucra "pe repede înainte" în acest scop și că se va interveni "de îndată" în legătură cu legea recursului compensatoriu.

"Trebuie să intervenim de îndată în legătură cu legea recursului compensatoriu. Trebuie să intervenim de îndată pentru ca secția specială, adică Secția de investigare a infracțiunilor din justiție să dispară ca instituție. O vom face, însă nu prin ordonanță de urgență, ci prin inițiative legislative, printr-un proces parlamentar firesc, în respect pentru Constituție și în respect pentru cetățean. Să nu uităm, că la referendum, cetățeanul a spus clar că nu mai avem nevoie de OUG în ceea ce privește sistemul justițiar. Avem șansa să trecem prin parlament astfel de inițiative, inițiativele noastre, ale PNL-ului, fiind deja înregistrate și aflate în dezbatere parlamentară, în comisii, atât în ce privește abrogarea legii recursului compensatoriu cât și privind desființarea secției speciale", a declarat, în conferință de presă, deputatul Ioan Cupșa, citat de Agerpres.

Această secție specială, a precizat juristul, pe lângă faptul că încalcă un principiu al specializării și pune un procuror al acestei secții să se priceapă la toate, s-a remarcat prin felul în care a intervenit în bunul mers al justiției atunci când a solicitat dosarul Tel Drum pentru a-i fi trimis în competență de soluționare și s-a descalificat, "sau mai exact și-a arătat adevărata față ca instrument politic al PSD," atunci când a început urmărirea penală față de Codruța Kovesi și așa cum o face în prezent, "când intimidează și timorează judecători și procurori".

"Acest lucru (desființarea, n.r.) se va întâmpla pe repede înainte. În următoarele zile, va începe dezbaterea în comisii ad-hoc în care asociațiile profesionale vor fi reprezentate, profesioniștii dreptului, parlamentarii, precum și reprezentanții Ministerului Justiției", a subliniat Ioan Cupșa.

El a mai adus în atenția publică faptul că, în acest moment, în România toți procurorii de rang înalt - procurorul general, cel de la DNA, DIICOT - sunt cu toții interimari.

"Cred că nu s-a mai întâmplat vreodată în istorie ca în același timp toți procurorii de rang înalt să fie interimari. Trebuie ca, în următoarea perioadă, cât mai repede, să organizăm în așa fel evaluarea procurorilor care își doresc să ocupe aceste funcții încât cei mai buni dintre cei buni, profesioniștii, să ajungă să conducă Parchetul General de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, respectiv DNA și DIICOT. Acest lucru nu se poate face decât dacă vom da CSM-ului ce este al CSM-ului și secției de procurori ce este al secției. Avizele pe care această secție le va da în legătură cu aceste numiri vor fi esențiale. Ministrul Justiției va ține cont de aceste avize, intrând în normalitate, într-o bună așezare a lucrurilor," a conchis Ioan Cupșa.