Rezultatul, obiectivul Academiei de Științe ale Securității Naționale (ASSN), forul științific secret înfințat de Gabriel Oprea, „ar trebui să fie” realizarea de studii, rapoarte și organizarea de conferințe, afirmă ministrul Educației, membru ASSN.

Întrebat, în emisiunea „După 20 de ani” de la ProTV, care este scopul Academiei lui Oprea, Curaj a răspuns: „Sunt conferințe, sunt studii, rapoarte. Asta ar trebui să fie”.

Rugat să nuanțeze condiționalul optativ, Curaj a spus: „Da, sigur, ar trebui să fie. Și se lucrează la ele. Pe fiecare componentă în parte”.

„Fiecare dintre colegii mei… Eu acuma am altă preocupare, fiind ministru, mă ocup de ceea ce trebuie să fac la Ministerul Educației și Cercetării, dar sunt convins: colegii mei, care sunt acolo și care nu au responsabilități, ei lucrează în zona medicală, în zona energetică, în zona informațională”, a adăugat Curaj.

Jurnalistul care l-a intervievat pe Curaj a întrebat de ce nu există mai multă transparență în activitatea Academiei de Științe ale Securității Naționale. „Noi nu reușim să vedem care sunt materiile de studiu, care este site-ul”, a spus acesta.

„Materii de studiu nu pot fi, că nu e o universitate. Nu este o școală, este un think-tank, dacă vreți, în termenul potrivit. Doar atât este. Nici pe departe nu este universitate, nu are ce materii să aibă”, a evitat Curaj răspunsul despre lipsa transparenței.

Chestionat în legătură cu prezența sa acolo, ministrul a răspuns din nou ambiguu:

„Haideți să vă spun de ce este nevoie (de ASSN, n.r.) și de ce am decis eu să mă duc acolo, că este important. Am spus-o de mai multe ori. Dacă ne uităm, educația – și România educată este parte a acestui mecanism – educația, investiția în educație, știință, inovare sunt lucruri de siguranță și de securitate națională. Eu așa le tratez și așa le-am tratat mereu și în ceea ce am scris în anii din urmă. Asfel încât decizia de a face politici cu sens și de a investi acolo unde trebuie sunt parte a unui demers întreg care ar pune România și ar păstra-o pe o hartă. Ar pune-o mai bine pe o hartă de pe care oricum face parte, dar nu și-a atins potențialul”, a spus Curaj.

„Din punctul acesta de vedere, mie mi se parte extrem de important: uitați-vă ce se întâmplă acum cu cyber-security, uitați-vă ce se întâmplă acum cu securitatea alimentară, uitați-vă ce se întâmplă. Deci sunt foarte multe lucruri. Nu trebuie privit... Subiectul amplu de securitate vine pe foarte multe componente și este important să vedem din toate aceste puncte de vedere subiectul securitate și siguranță. Cred eu că este foarte potrivit (să existe, n.r.)”, a continuat Curaj.

Întrebat de ce are totuși România nevoie de o astfel de instituție, răspunsul lui Curaj a fost că este una „foarte importantă”.

„Pentru că este o instituție extrem de importantă nu numai în România. Astfel de instituții sunt în SUA, în toate țările”, a răspuns ministrul Curaj.

EurActiv.ro a scris, în ianuarie, că ministrul Adrian Curaj este membru pe viață al unei academii-fantomă înființate de Gabriel Oprea, calitate în care primește o rentă viageră. Academia nu are un site, o identitate și nu a produs niciodată nimic vizibil în spațiul public.