Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a semnat 78 de noi contracte de finanțare prin Programul Național de Investiții "Anghel Saligny", în valoare de peste 888 de milioane de lei.

Contractele semnate vizează reabilitarea și modernizarea infrastructurii rutiere, extinderea sistemelor de alimentare cu apă și a rețelelor de canalizare, precum și construirea unui pod.

Cu aceste proiecte, numărul contractelor semnate, până în prezent, în cadrul Programului Național de Investiții "Anghel Saligny", se ridică la 704, în valoare totală de aproape 7,4 miliarde de lei.

Programul "Anghel Saligny" prevede finanțarea proiectelor pentru alimentări cu apă și stații de tratare a apei, sisteme de canalizare și stații de epurare a apelor uzate, drumurile publice clasificate și încadrate în conformitate cu prevederile legale în vigoare ca drumuri județene, drumuri de interes local, respectiv drumuri comunale și/sau drumuri publice din interiorul localităților, precum și variante ocolitoare ale localităților, poduri, podețe, pasaje sau punți pietonale, inclusiv pentru biciclete și trotinete electrice.

Programul prevede 50 de miliarde de lei prin care primarii pot moderniza comunitățile, iar perioada de desfășurare a acestuia este 2021-2028.

Scopul proiectului este acela de a sprijini eforturilor autorităților administrației publice locale în dezvoltarea infrastructurii de bază: apă-canalizare, drumuri și altele asemenea.

Pe 6 aprilie 2022, înainte de Congresul PNL în care Nicolae Ciucă urma să fie ales șeful partidului, Guvernul condus tot de el a adoptat un act normativ pentru a suplimenta cu peste 15 miliarde de lei (3 miliarde de euro în plus față de cele 10 miliarde deja alocate) programul "Anghel Saligny", botezat PNDL 3.

Banii către primari au ajuns exact înaintea Congresului PNL din 10 aprilie.

Bani pentru primari înainte de Congres, o metodă învechită, dar încă eficientă

Înainte de alegerea lui Florin Cîțu în funcția de șef al PNL, în septembrie 2021, Guvernul condus de el a adoptat PNDL 3, decizie care a contribuit ulterior la ruperea Coaliției de guvernare cu USR și aruncarea României într-o criză politică uriașă. Atunci, pentru a-și asigura voturile necesare la Congres, Florin Cîțu a scos pe masă programul "Anghel Saligny" și a promis "modernizarea României".

Șase luni mai târziu, după ce s-a ales cu funcția, liderii din teritoriu s-au plâns că același Cîțu blochează banii, astfel că în urma presiunilor a demisionat din partid.

Modelul programului "Anghel Saligny" este copie după celebrele PNDL 1 și PNDL 2 înființate de Liviu Dragnea tot înainte de momente importante ale partidului: alegerile.