Biroul Electoral Central a validat candidaturile principalilor pretendenți la fotoliul de președinte al României, dar a și respins nume cunoscute din politică, precum Viorel Cataramă și Miron Cozma, pentru „similitudinea evidentă” a semnăturilor.

UPDATE: Curtea Constituțională a decis luni să valideze candidatura lui Viorel Cataramă la președinție, în urma contestației acestuia la hotărârea Biroului electoral de respingere a dosarului. „CCR a admis contestația formulată împotriva Deciziei Biroului Electoral Central nr.10/D din 20 septembrie 2019 și, în consecință, a dispus înregistrarea de către Biroul Electoral Central a candidaturii și a semnului electoral ale domnului Viorel Cataramă la alegerile pentru Președintele României din anul 2019”, se arată într-un comunicat de presă.

********************************** 

Duminică, Biroul Electoral Central a validat candidaturile lui Klaus Iohannis, care țintește al doilea mandat de președinte al României cu susținerea PNL, Dan Barna - președintele USR, Kelemen Hunor - președinte al UDMR, și pe cea a lui Mircea Diaconu, candidat independent, dar susținut de ALDE și Pro România.

Cu o zi în urmă, BEC validase candidatura premierului Viorica Dăncilă, pretendentă la funcția de șef al statului din partea PSD, și a reprezentantului PMP Theodor Paleologu.

Pe de altă parte, Biroul Electoral Central a decis respingerea înregistrării candidaturii lui Miron Cozma la alegerile prezidențiale, precizând că peste 270.000 de semnături din totalul de 309.656 depuse erau, de fapt, fotocopii s-au prezentau elemente de similitudine evidentă.

Anterior, BEC a respins și candidatura lui Viorel Cataramă la alegerile prezidențiale, tot din cauza neregulilor la listele de semnături de susținere.

Pentru a putea candida la alegerile prezidențiale, o persoană trebuie să strângă 200.000 de semnături de susținere.

Deputatul PSD Liviu Pleșoianu, care dorea să candideze independent la pezidențiale, a anunțat că nu a reușit să strângă numărul necesar de semnături pentru a candida la prezidențiale, dar a susținut că în ultimele ore i-au venit liste de semnături trase la xerox din partea unor oameni care ar fi vrut să-l compromită. În cursul nopții, Liviu Pleșoianu a transmis un mesaj pe Facebook în care scrie că s-a uitat pe toate listele de semnături. El spune că, deși în ultimele zile, după o mobilizare „fantastică” a ajuns la 220.000 de semnături, a constatat, după verificări, că liste întregi erau xeroxate.

La rândul său, Florentin Pandele a anunțat că, deși a strâns peste 250.000 de semnături, se retrage din cursa pentru alegerile prezidențiale. Primarul de Voluntari a afirmat că face un pas înapoi pentru a nu îi face rău soției lui, Gabriela Firea, care a revenit la conducerea PSD și se ocupă de campania electorală a partidului.

„Când am anunțat intenția de a candida, Gabi nu mai era în conducerea PSD. Fusese eliminată din CEx și BPN”, a spus Pandele, amintind că acum primarul Capitalei este în echipa de campanie a PSD. „Prin urmare, fac un pas lateral, din bun simț, pentru a nu da naștere unor întrebări insinuante pentru soția mea”, a completat el.

În schimb, duminică s-au înregistrat noi candidaturi. Fostul eurodeputat Cătălin Ivan și-a depus candidatura pentru alegerile prezidențiale din partea unei formațiuni pe care a fondat-o în urmă cu câteva luni, Alternativa pentru Demnitate Națională. Ivan a depus la BEC peste 235.000 de semnături.

Ali doi candidați independenți și-au depus dosarele duminică seara - Ramona Bruynseels și Alexandru Cumpănașu.

Termenul limită de depunere a candidaturilor la Biroul Electoral Central este duminică, 22 septembrie, ora 24:00. Înregistrarea sau respingerea înregistrării candidaturilor sau a semnelor electorale, după caz, va fi decisă de BEC până pe 24 septembrie, iar cei respinși au 24 de ore la dispoziție pentru a contesta decizia.

Pe 12 octombrie este startul oficial al campaniei electorale, iar primul tur al alegerilor prezidențiale are loc pe 10 noiembrie, în timp ce al doilea tur va fi organizat pe 24 noiembrie.

Grupaj realizat din surse Mediafax, HotNews, Agerpres și Digi24.