CCR a decis, miercuri, că aleșii locali condamnați la închisoare cu suspendare își pierd mandatul,după o sesizare a lui Iohannis în urma unei legi votate în Parlament care prevederea menținerea în funcție a aleșilor locali aflați în această situație.

Decizia a fost luată în unanimitate.

Pe 22 iunie, președintele Klaus Iohannis a a sesizat CCR cu privire la legea care prevede că aleșii locali care au fost condamnați cu suspendare pentru fapte de corupție nu își pierd mandatul.

Șeful statului a recurs la această soluție, după ce, inițial, pe 15 ianuarie, a retrimis legea în Parlament, dar deputații și senatorii nu au modificat nimic și au adoptat legea în forma inițială.

"Noua opțiune a legiuitorului este conjuncturală, nu ia în considerare un interes social real și vine în contradicție cu valorile sociale ocrotite prin lege. În opinia noastră, a permite unei persoane care a adus atingere unei valori sociale ocrotite de legea penală și cu privire la care instanța a considerat că prezintă un pericol social să continue exercitarea mandatului de ales local nu este de natură să asigure exercitarea funcțiilor și demnităților publice în coordonatele statului de drept”, se arată în sesizare.

Președintele explică faptul că încetarea mandatului de ales local este dictată, pe de o parte, de rațiuni ce țin de imposibilitatea obiectivă a exercitării funcției pe perioada executării unei pedepse private de libertate, iar pe de altă parte de nevoia de a asigura protecția prestigiului funcției exercitate, care nu poate fi rezumată doar la îndeplinirea îndatoririlor pe care le impune mandatul de ales local, ci presupune și "păstrarea unei conduite sociale, morale care să mențină încrederea acordată de electorat”.