USR și PNL pregătesc sesizarea Curții Constituționale pentru modificările aduse Legii nr. 94/1992 privind organizarea și funcționarea Curții de Conturi.

"Modificările promovate prin vocea senatorului Daniel Zamfir sunt de natură să slăbească atribuțiile Curții de Conturi de a controla eficient modul în care sunt cheltuiți banii publici. Aceste modificări tranformă Curtea de Conturi dintr-o instituție de control într-o instituție care poate să emită recomandări, având mai degrabă rol de îndrumare. Astfel, în urma constatărilor sale, Curtea de Conturi ajunge doar să recomande entității auditate luarea măsurilor de înlăturare a neregulilor din activitatea auditată", transmite USR printr-un comunicat de presă.

USR mai adaugă că, în timp ce legea în vigoare are dispoziții clare și ferme, noile modificări propuse de senatorul Zamfir stabilesc că aceasta poate dispune, prin hotărâre a plenului, blocarea fondurilor bugetare sau speciale, atunci când se constată utilizarea nelegală a acestora.

Printre motivele pentru care va fi sesizată Curtea Constituțională pe această lege se numără:- Încălcarea principiului bicameralismului.

- Atenuarea rolul constituțional de control al Curții de Conturi și introducerea unor chestiuni de natură subiectivă prin sintagme de tipul „sub toate aspectele semnificative”, ce pot crea imprevizibilitate în procesul de aplicare a legii.

- Președintele Curții nu are competența de a aprecia în ce măsură unele date, circumstanțe sau împrejurări pot fundamenta punerea în mișcare a acțiunii penale.

- Afectarea independenței Autorității de Audit prin faptul că punctele de vedere exprimate de Agenția Națională pentru Achiziții Publice devin obligatorii.

În urmă cu două luni, oficialii europeni au cerut expres Parlamentului să renunțe la modificarea Legii Curții de Conturi nr. 94/1992, prin care se pune în pericol independența Autorității de Audit, mai arată USR.

Proiectul de lege, inițiat în octombrie 2019, a fost adoptat tacit de Camera Deputaților în 11 februarie, iar miercuri a fost votat de Senat.