Dacian Cioloș a câștigat primul tur al alegerilor interne pentru șefia USR PLUS, cu aproape 46%.

UPDATE

"Suspansul continuă. USR PLUS este cu adevărat un partid viu și un partid foarte activ. Am arătat și am dovedit că se poate organiza un scrutin online de asemenea anvergură și putem avea o campanie civilizată, o campanie modernă, o campanie despre viitorul partidului și vreau să le mulțumesc cu acest prilej susținătorilor tuturor celor trei candidați pentru felul în care s-a desfășurat această campanie în USR PLUS pentru că a dat un sentiment într-adevăr de partid care are capacitatea și forța să arate modernitate și să arate o perspectivă de viitor foarte consistentă", a afirmat Barna într-o conferință de presă, citat de Agerpres.

El a spus că în al doilea tur de scrutin se va concentra să transmită mai clar mesajele sale membrilor partidului.

"Urmează, evident, un al doilea tur de scrutin, în care mă voi concentra să transmit mai clar cât mai multor membri perspectiva și poziția mea față de viitorul partidului. În acest context, repet, participarea de peste 70%, 75% participarea la vot arată un mesaj foarte clar de cât de angajat și cât de solidar este acest partid în deciziile pe care le-am luat împreună în fiecare moment din 2016 încoace și această participare sper să devină un etalon pentru momentele următoare. Vom avea campanie electorală până pe 2 - 3 octombrie, se va termina și turul doi și vom avea o decizie a partidului. Sunt în continuare optimist asupra rezultatului și continuu să spun ceea ce spun de săptămâni bune: acest partid este partidul care poate și va guverna România în 2024, o dovedim cu fiecare ocazie", a adăugat Dan Barna.

Dacian Cioloș a afirmat că nu vrea să catalogheze acest rezultat ca pe o victorie, mari arat[ sursa citată.

"Nu vreau să cataloghez acest prim tur ca pe o victorie sau orice altceva care ar părea că e rezultatul unui război. Este o competiție fără miză personală, este o alegere pentru viitorul partidului nostru, un vot pentru un USR PLUS mai bun și mai capabil să ofere societății românești o șansă la o viață decentă și normală, la prosperitate și bucurie", a scris Cioloș, pe pagina sa de Facebook, după anunțarea rezultatului primului tur de scrutin al alegerilor interne din partid.

+++

La rândul său, Dan Barna a adunat 43,9%, iar Irineu Darău - 10,1%.

Anunțul a fost făcut joi de purtătorul de cuvânt al formațiunii, Ionuț Moșteanu.

Au votat 32.815 (74.4%) din totalul de 44.114 electori.

Rezultatele exprimate sunt următoarele:

Dacian Cioloș: 15.111 (46.0%);

Dan Barna: 14.404 (43.9%);

Irineu Darău: 3.300 (10.1%). 

Astfel, va exista un tur doi pentru alegerea noii conduceri a USR PLUS, iar Congresul va avea loc în data de 2-3 octombrie pentru alegerea Biroului Național.

Membrii USR PLUS votează începând de miercurea trecută noul președinte USR PLUS rezultat în urma fuziunii dintre cele două formațiuni.

Votul s-a desfășurat online, prin intermediul unei platformei securizate și are loc în două tururi.

Tot miercurea trecută, la câteva ore după începerea procesului de vot, Biroul Național a decis în unanimitate reluarea procesului a doua zi. Decizi a fost luată în urma sesizărilor adresate Comisiei electorale privind situația unor membri care nu aveau drept de vot, dar este posibil să își fi exercitat acest drept dintr-o eroare tehnică a platformei care a expediat link automat de vot.