Dacian Cioloș și-a dat demisia luni după-amiază de la conducerea USR, potrivit unor surse.

Dacian Cioloș a anunțat luni seara că rămâne membru USR.

El a spus că va participa la discuțiile din partid și va continua dialogul cu colegii.

”Am considerat firesc și de bun simț să îmi prezint demisia, pentru că sensul pentru care am candidat pentru președinția partidului a fost să contribui la modernizarea partidului - de care eu cred că acest partid are nevoie după fuziune - și pentru ca acest lucru să se întâmple aveam nevoie și de susținerea și de complicitatea Biroului Național. Credința mea este că USR este în continuare o alternativă pe scena politică din România, o alternativă la extremism”, a spus Cioloș, adăugând că nu mai candidează la funcția de președinte al formațiunii. 

Dacian Cioloș a susținut că s-a confruntat de multe ori cu un vot de 11 - 14 în Biroul Național, ceea ce indică o falie în partid:

"Nu puterile mi-au lipsit mie, ci încrederea că putem colabora împreună. Puterea nu trebuie să o concentreze un singur om. Și în USR nu cred că va reuși nimeni, niciun om, nici din afară, să concentreze puterea și de unul singur să ducă partidul într-o anumită direcție. Dar fără încredere că putem colabora unii cu ceilalți și că avem interese comune, fără acea încredere - nu mimată, ci sinceră, concret exprimată în deciziile care se iau - va fi greu să reușim. Și atunci când ai sistematic în Biroul Național un vot 14 - 11, asta arată că e acolo o falie care e greu de depășit. Și, sper eu, colegii mei să o poată depăși".

"Eu am fost ales cu un mandat, cu un program și, așa cum spune statutul, după trei luni - la mine a luat patru luni, pentru că a fost și criza politică la începutul mandatului - după aceste câteva luni, președintele își prezintă un program. Dacă eu nu aveam susținerea Biroului Național, acel program nu avea niciun sens. Erau doar niște dorințe exprimate pe hârtie și atât, pentru că ele, puse în practică, presupun vot în Biroul Național", a mai spus el.

***

Demisia a fost anunțată în ședința Biroului Național și are loc după ce partidul a respins un proiect de reforme propus de Dacian Cioloș.

Potrivit statutului, vicepreședintele care a obținut cele mai multe voturi la Congres va prelua conducerea interimară a formațiunii. În cazul de față este vorba despre fostul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă.

Dacian Cioloș a propus, printre altele, înființarea unei comisii de experți și demiterea secretrarului general, dar și interzicerea excluderilor din USR pe motiv de delict de opinie. Aceste propuneri au fost respinse, iar încă de săptămâna trecută Cioloș amenința că, dacă nu vor fi votate, va demisiona.

Biroul de presă al USR a anunțat că Dacian Cioloș va susține o conferință de presă, la ora 18:00, la sediul central al partidului.

Într-un mesaj transmis ulterior pe WhatsApp către parlamentarii USR, Dacian Cioloș a spus: ”Bună colegi. Din motivele pe care am avut ocazia să le expun în partid în aceste ultime zile, în urma votului de azi din BN asupra Programului meu ca Președinte, am decis să-mi depun mandatul de președinte al USR. Intenționez să răman în continuare în partid și să susțin, ca membru, lucrurile care cred că ar trebui făcute. Vă mulțumesc pentru felul în care am lucrat împreună, vă urez mult succes și să ne vedem cu bine. Îi urez mult succes lui Cătălin Drulă pentru interimatul pe care-l va prelua. Dacă credeși că vreodată vă pot ajuta cu ceva, sunt alături de voi”.

+++

Ce spunea, săptămâna trecută, Cătălin Drulă

Vicepreședintele USR Cătălin Drulă a lansat o serie de atacuri la adresa lui Dacian Cioloș, despre care a spus că dezbină, în loc să coaguleze energiile partidului. Fostul ministru spunea și că e gata să preia conducerea partidului, dacă actualul președinte își dă demisia.