Fostul premier Dacian Cioloș susține că, dacă nu ar fi existat situația creată de OUG nr. 13, România ar fi intrat în acest an în Spațiul Schengen cel puțin cu aeroporturile.

Dacian Cioloș a declarat, joi, la Cluj-Napoca, la o dezbatere organizată la Facultatea de Studii Europene a Universității „Babeș-Bolyai” (UBB), că este important ca România să dea garanții clare privind respectarea statului de drept și de luptă împotriva corupției nu doar la nivelul societății, ci și la cel al clasei politice.

"Dacă nu ar fi fost situația prin care am trecut la sfârșitul lunii ianuarie – începutul lui februarie cu nr. 13, ar fi fost șanse mari ca anul acesta România să fi intrat în spațiul Schengen cu aeroporturile cel puțin, cu spațiul aerian. Este important să dăm garanții clare privind respectarea statului de drept și de luptă împotriva corupției nu doar la nivelul societății, pentru că societatea și-a făcut temele foarte bine, dar și la cel al clasei politice, să aratăm că putem menține o creștere economică sănătoasă prin deciziile politice pe care le luăm, inclusiv cele de politică bugetară", a spus Cioloș, potrivit Mediafax.

Potrivit acestuia, România poate să facă în așa fel încât să nu devină o victimă a dezbaterilor europene și a deciziilor care se vor lua privind viitorul UE, ci să creeze o oportunitate pe care să o valorifice.

"Să renunțăm la o abordare de periferie și să ne poziționăm în centrul dezbaterilor, în nucleul dur al dezbaterilor. Cât timp vom avea o abordare de periferie, să mergem pe sub bară, fără să derajăm prea mult, nu avem pretenții de la alții să ne vadă altfel", a mai spus Dacian Cioloș.