Liderul USR, Dacian Cioloș, a fost desemnat să formeze un Guvern de către președintele Klaus Iohannis.

"Formațiunile politice au venit cu diferite abordări, cu diferite propuneri, așa cum reprezentanții acestor formațiuni le-au prezentat și opiniei publice. Din toate aceste propuneri, eu am reținut una, pe care o voi și pune în practică, și anume am decis să desemnez pentru poziția de candidat la funcția de prim-ministru pe domnul Dacian Cioloș.", a anunțat Klaus Iohannis.

Citește și: Cum au decurs consultările de luni

Președintele a mai spus că în toate discuțiile pe care le-a avut la consultările cu partidele politice, el a reiterat "importanța unor chestiuni care trebuie rezolvate indiferent cine guvernează".

"Este extrem de important să se gestioneze bine situația pandemică. Este foarte important să se gestioneze creșterea prețurilor la energie și să se ia măsuri pentru ca celelalte prețuri să nu crească la un nivel insuportabil pentru populație. Este foarte important să beneficiem de sumele mari de care poate să dispună România prin PNRR și să nu dăm cu piciorul la această oportunitate. De asemenea, am reiterat importanța pregătirilor pentru perioada de iarnă și am subliniat că acestea sunt chestiunile cu adevărat importante pentru români și nu certurile politice între diferiți actori", a adăugat șeful statului.

+++

"Vom avea în această seară o discuție în Biroul Național. Mâine vom discuta cu PNL și UDMR. Este un semn dat de președinte, care înțelege că țara trece printr-un moment dificil", a declarat purtătorul de cuvânt al USR, Ionuț Moșteanu, la Digi24.

El a mai spus că, după discuțiile de la Palatul Cotroceni de luni, nu a reieșit că Dacian Cioloș va fi premierul desemnat.

De asemenea, Moșteanu nu vede rostul unor negocieri cu PSD și AUR.

+++

Dacian Cioloș, prima reacție după ce a fost desemnat premier

"Președintele Klaus Iohannis mi-a cerut în această seară să formez un nou guvern.

Este o onoare și o mare responsabilitate pentru care suntem pregătiți, așa cum am și anunțat încă de la plecarea USR din guvern. Suntem gata să ne asumăm responsabilitatea guvernării și să pornim negocierile cu celelalte partide. Obiectivul nostru este să scoatem România din criză și pentru asta e nevoie de multă responsabilitate din partea tuturor forțelor politice.

Vom avea o ședință de Birou Național pentru stabilirea echipei de negocieri și a mandatului de a forma cât mai rapid un guvern.

Liniile principale sunt gestionarea pandemiei, explozia prețurilor la energie și reformele din PNRR", a scris Cioloș într-un mesaj pe Facebook.