Situația nu este disperată la nivelul țării, nu sunt probleme în sistemele de irigații și nu vor fi influențe majore asupra prețurilor la raft din cauza lipsei de apă, a afirmat ministrul Agriculturii, Petre Daea, la Digi24, citat de Agerpres.

"Nu vor fi influențe majore asupra prețurilor la raft din cauza acestei situații, pentru că România produce, a produs și anul acesta și va încheia recoltatul în câteva zile iar recolta va asigura necesarul țării și un excedent pe care îl va exporta, în așa fel încât fermierii să beneficieze de veniturile pe care le pot regăsi prin valorificarea producției pe care o obțin. Peste o lună, o lună și ceva începem să pregătim anul agricol următor 2022 - 2023 iar fermierilor le trebuie bani pentru a putea cumpăra inputuri și a pregăti terenul folosind motorină pentru a crea patul germinativ necesar însămânțării și evident asigurării, în perspectivă, a producției agricole pentru anul viitor. Se lucrează în câmp, fermierii sunt cu toate forțele la fața locului și caută soluții alternative", a arătat ministrul citat.

Petre Daea a subliniat, însă, că în ultimii doi ani, 2020 și 2021, în sistemele de irigații nu s-a făcut "aproape" nimic arătând că, până la PNRR, sistemul trebuie pus în funcțiune cu banii care există.

"Este o îngrijorare a tuturor și o supărare legitimă. De doi ani de zile, din anul 2020 și 2021 în sistemele de irigații nu s-a făcut aproape nimic. Am regăsit aceeași stare de lucruri pe care am lăsat-o în 2019, cu excepția unităților unde ministrul Adrian Chesnoiu a impus un ritm de execuție a lucrărilor de investiții, etapa aceasta de început, de reluare a lucrărilor de investiții a fost depășită. Până la PNRR, să punem în stare de funcționare sistemul cu banii pe care îi avem și pe care îi are ANIF, repartizați din bugetul statului. Legea prevede peste un miliard de euro și din acest miliard s-a consumat aproape un sfert. Lucrurile sunt în desfășurare, ritmul de executare trebuie impulsionat, măsurile concrete la fața locului sunt soluția. La nivelul țării situația nu este disperată. Nu sunt probleme în sistemele de irigații, căutăm să irigăm cât mai mult posibil. Sunt asigurat de cei cu care m-am întâlnit că vor lucra zi și noapte pentru a pune în stare de funcționare cât mai multe stații", a precizat șeful de la Agricultură.

Pe de altă parte, acesta a explicat că nu este "în consonanță" cu ministrul Mediului vizavi de secetă.

"Nu aș fi în consonanță cu ministrul Mediului vizavi de secetă. Aș putea spune de lipsa de apă în sol dar în momentul în care califici suferința plantelor trebuie să o vezi la fața locului. Procentul acesta de 75% se referă la cantitatea de apă pe care o are solul la un moment dat. Urmăresc cum se comportă plantele în câmp și evident în perimetrele irigate. Ieri (vineri, n.r.) am fost la Brăila și am văzut în cele aproape 300.000 hectare care sunt amenajate la irigat, culturile din perimetrul irigabil sunt în regulă, nu avem calamități în acest perimetru. Astăzi, în Galați, din 291.000 hectare care este suprafața arabilă a acestui județ, pentru 88.000 hectare au fost încheiate contracte de irigare între Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare și producătorii agricoli. Culturile se irigă deci iată cum că în perimetrele pe care le avem în funcțiune, înțelegând instalațiile asigură apa la plante, nu avem pierderi de recoltă, a mai spus Petre Daea.

Ministrul Agriculturii consideră că este prea devreme să se pronunțe dacă seceta va afecta următorul an agricol.

În acest sfârșit de săptămână, Daea va merge în județele din estul și nord-estul țării, acolo unde este secetă pedologică.