Deputatul Dan Barna a fost ales sâmbătă președinte al Uniunii Salvați România (USR). Fostul președinte Nicușor Dan a contestat Congresul extraordinar organizat la Poiana Brașov.

Dan Barna a obținut 127 de voturi din cele 191 exprimate. Contracandidatul său, Vlad Alexandrescu, a primit 50 de voturi, relatează Agerpres.

Barna (42 de ani) a declarat că unul dintre primele lucruri pe care le va face în perioada următoare va fi să ia legătura cu toate filialele care au decis să nu participe la congres, pentru a pune capăt ''zbaterii'' în care s-a aflat în ultima perioadă partidul.

Dan Barna a mai spus că extinderea și creșterea partidului reprezintă unul dintre obiectivele sale prioritare. Potrivit acestuia, Congresul extraordinar organizat la Poiana Brașov a fost statutar, la acesta participând un număr mare de delegați.

Nu de aceeași părere este fostul președinte Nicușor Dan. Acesta a explicat pe Facebook de ce n-a răspuns invitației de a participa la congres.

”Nu pot gira prin prezența mea un congres viciat prin practici demne de PSD și PNL. Alegerile delegaților din București au fost anulate nestatutar, o spun parlamentarii juriști ai partidului, și refăcute pe un sistem diferit de cel folosit în restul județelor. Există o uriașă presiune pentru ca USR să-și abandoneze misiunea, să devină un partid ca toate celelalte, să intre încet-încet în sistem”, a afirmat Dan.

Fostul lider al USR a enumerat principalele riscuri pentru partid: fanatismul și radicalizarea taberelor (rezultat al referendumului intern privind poziționarea față de consultarea inițiată de Coaliția pentru Familie), toleranța la nelegalitate și lipsa de reacție la informații false care circulă prin rețele informale.

”În orice caz, un start foarte prost pentru viitorul președinte al USR, oricare ar fi el. Un președinte care a încălcat deja statutul, ca membru al Biroului Național, prin decizia pe alegerile din București. Un președinte ales la un Congres cu multe semne de întrebare, la care mulți delegați au ales să nu participe. Un președinte fără legitimitate”, a mai spus Nicușor Dan.