Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție de a permite Alianței 2020 să participe la alegeri „este o victorie a democrației”, în timp ce „decizia superficială” a BEC „risca să ne ducă în zona fostelor state sovietice”, a spus șeful USR.

„Este o victorie a democrației în România și cuvintele nu sunt mari deloc, este o decizie prin care România rămâne în Europa. Decizia BEC, o decizie superficială aș spune, risca să ne ducă în zona fostelor state sovietice, în zona asiatică a dictaturilor, în care decizia unui om sau decizia luată pe baza unei chichițe birocratice împiedică, și ar fi împiedicat și în România, partide susținute de cetățeni să participe la alegeri”, a declarat Dan Barna, într-o conferință de presă susținută la Arad.

Judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție au votat vineri în favoarea Alianței 2020 USR PLUS, după ce Biroul Electoral Central a publicat joi decizia prin care a respins protocolul de constituire a alianței electorale „Alianța 2020 USR PLUS”, motivul invocat fiind acela că cererea de admitere a protocolului a fost formulată de Dan Barna și Dacian Cioloș care nu au calitatea de reprezentanți ai USR și, respectiv, PLUS.

„Nu există un drept constituțional mai consistent în materie electorală decât dreptul de a candida, dreptul de a putea să te prezinți în fața cetățenilor cu un program, cu o viziune, cu o perspectivă. Interzicerea acestui drept, cum a încercat să facă BEC, era de neacceptat”, a declarat liderul USR.

Dan Barna a mai spus că i-a mulțumit lui Nicușor Dan, care s-a reînscris vineri în USR pentru a contrasemna hârtiile necesare pentru înregistrarea alianței, și a menționat că este decizia acestuia dacă va rămâne în partid. Nicușor Dan figurează în registrul partidelor ca președinte al USR deși a demisionat de aproape doi ani din partidul pe care l-a fondat.