Vicepremierul Dan Barna a prezentat vineri o serie de măsuri de restricții discutate în Coaliția de guvernare, în condițiile în care declanșarea unui nou val epidemic este tot mai aproape.

"Am discutat chiar în ședința Coaliției din această săptămână (despre restricții - n.r.). Au fost prezentate mai multe variante, iar pe o parte dintre ele premierul și-a și exprimat sustinerea. E clar că trebuie să venim cu măsuri pe modelul celorlalte state europene de a continua să încurajăm campania de vaccinare. Probabil valul patru va avea un efect de stimul pentru acea parte din populație care, deși nu e împotriva vaccinului, nu s-a dus până acum să se vaccineze", a declarat Barna, la Guvern, întrebat dacă în Coaliție se discută despre facilități pentru persoanele vaccinate sau restricții pentru cele nevaccinate.

El a mai afirmat că sunt în discuții două tipuri de demersuri: de încurajare și stimulare, dar și acele măsuri pentru cadre medicale, pentru accesul la anumite servicii neesențiale - existența vaccinarii să fie o condiționalitate.

"De exemplu, mersul la mall în weekend, care nu este un serviciu esențial, să fie condiționat de existența vaccinării. Persoanele vaccinate să meargă la mall în weekend, ceilalți, în restul săptămânii", a explicat viecepremierul.

Dan Barna a mai spus că s-a discutat și despre acordarea unor stimulente pentru cei care se vaccinează, dar nu a vrut să ofere detalii pentru că încă nu a fost un acord nici în Coaliție, nici în CNSU.

Totuși, nu se ia în calcul oferirea de stimulente în bani, ci mai degrabă vouchere, o potențială loterie sau utilaje agricole, a comentat Barna.