Eurodeputatul Dan Barna spune că, la alegerile prezidențiale de duminică, alegătorii au căutat soluții la crizele din ultimii ani, fiind tentați să meargă pe ”promisiuni magice, miraculoase”.

Românii nu mai au încredere într-un sistem care ”a renunțat cumva să mai vrea să fie conectat cu cetățenii și atunci s-au căutat soluții miraculos-populiste, care, de fapt, nu sunt soluții. Și atunci, în perioade de criză cum, din păcate, a trăit și trăiește România, pentru că suntem parte din Europa și întreaga Europă s-a confruntat în multe crize în ultimii ani - COVID, criza energetică, criza prețurilor, războiul -toate lucrurile astea vin și se adaugă unul peste celălalt, creează nesiguranță, creează incertitudine, creează teamă. Și într-un astfel de context, oamenii sunt tentați să meargă pe promisiuni magice, miraculoase”, a declarat Dan Barna pentru Euractiv, încercând să explice un vot pe care România nu-l înțelege încă.

Dacă vorbim ”despre apă și tricolor” e doar ”retorică găunoasă”, ”viața noastră nu va fi mai bună”, spune Barna referindu-se la discursul lui Călin Georgescu.

Votul de duminică a transmis ”cât de vulnerabili suntem la interferențele tehnologiei de tip TikTok”, care a reușit să ”pervertească” niște milioane de voturi. ”Vorbim totuși de 2.200.00 de voturi pe care candidatul prorus le-a obținut, multe dintre ele de la oameni care nu-l cunoșteau până în urmă cu două-trei săptămâni”, susține Barna.

Eurodeputatul USR atrage atenția asupra profiling-ului pe care face TikTok, urmărind toată activitatea de pe telefon a utilizatorilor: site-uri, perioada petrecută, la ce se uită, ce cumpără sau ce citește.

”Toate lucrurile acestea fac ca filmulețele primite să fie unele care i-au făcut să creadă că omul care le spunea povestea de acolo chiar e ca ei. Am prieteni care îmi spuneau că doreau să-l voteze pe Călin Georgescu după ce au văzut niște filmulețe, în care el părea exact genul lor de om. De fapt, erau pur și simplu victime ale acestui profiling pe care platforma îl face”, afirmă Barna, adăugând că ar trebui interzis.

Această caracteristică a TikTok și a altor platforme ”nu face decât să facă inutilă orice idee de democrație, adică oamenii ar putea ajunge să voteze ca roboții ceea ce au văzut pe telefo în ziua dinaintea votului, pentru că nu este vorba de conținut la întâmplare care îți place sau nu îți place”.

În opinia sa, ceea ce s-a întâmplat pe TikTok în ultimele zile de campanie a fost o manipulare:

”În ultimele 5 zile, în special în ultimele 2 zile, TikTok-ul a fost blocat și invadat doar de Călin Georgescu. Toate partidele au avut propriile lor campanii, care pur și simplu au dispărut, au fost sufocate pentru că cineva - să zicem Rusia - a controlat acest algoritm și a fost rostologit doar Călin Georgescu. Lucrul acesta nu are nicio legătură cu libera exxprimare, nici cu dreptul la opinie, este pur și simplu o manipulare”.

Totodată, alegerile au arătat cât sunt de vulnerabili cei care nu au un exercițiu al gândirii critice.