Reacțiile vin după ce contracandidata lui Dan Barna la șefia USR, deputata Cosette Chichirău, i-a cerut, într-un mesaj postat pe un grup intern, dar și pe pagina sa de socializare, amânarea alegerilor interne și l-a provocat pe acesta la o dezbatere.

Președinta filialei ieșene a USR, deputata Cosette Chichirău, și liderul formațiunii politice, Dan Barna, au negat duminică, în cadrul unei conferințe de presă susținută la Iași, că s-ar afla într-un conflict declanșat din cauza alegerilor interne.

Dan Barna a susținut, referitor la postările contracandidatei sale la șefia partidului, Cosette Chichirău, că în USR „libertatea de expresie este prețuită și apreciată”.

„USR este un partid tânăr, un partid în care libertatea de expresie este prețuită și apreciată. Privesc toate aceste poziționări ale colegei mele ca strategii electorale. Vom vedea până la final, când vom avea votul, la începutul lunii septembrie, ce vor decide membrii partidului. Indiferent de campaniile prin care am trecut și vom mai trece, în momentul în care avem o decizie și un vot, partidul se aliniază cu totul în spatele poziției asumate de noi împreună, ca grup”, a precizat Barna.

Liderul USR a declarat că preferă ca alegerile interne să se încheie la mijlocul lunii septembrie, astfel încât în următoarele luni partidul să se poată concentra pe campania pentru alegerile prezidențiale.


„Ar fi fost o perioadă electorală internă pe toată perioada campaniei pentru președinția României. E mult mai simplu, din punctul nostru de vedere, să încheiem campania internă în septembrie, cât mai repede posibil, cu toate strategiile fiecăruia dintre noi, după care avem două luni, un singur obiectiv - campania pentru prezidențiale. Sunt sigur că rezultatul va fi unul pe măsură”, a mai spus Barna.

Cosette Chichirău a precizat că a adus „critici” la adresa liderului USR, și nu „atacuri”.

„Eu cred că USR este un partid care e foarte aproape de maturitate. Nu suntem chiar un partid matur, dar ajungem acolo și atunci înseamnă că avem foarte mulți lideri. Eu pot să mă gândesc la cel puțin 20-30 de lideri din USR, mulți sunt în echipa cu care eu candidez la Biroul Național, care ar putea să-și asume rolul de președinte al partidului. Suntem un partid democratic. Asta nu înseamnă că avem un lider suprem, care trebuie să-și asume toate funcțiile: și președinte de partid, și candidat la Președinția României, și mai știu eu ce alte funcții mai apar. Este complet legitim ca cineva să vrea să candideze, să-și asume conducerea partidului în timp ce avem această campanie prezidențială. În calitate de președinte USR, aș face o campanie absolut genială pentru Dan (Barna - n.r.), aș pregăti în același timp candidații la locale, mai ales că USR nu a participat niciodată la locale, ceea ce e o provocare foarte mare pentru noi”, a declarat deputata USR de Iași.

Ea a subliniat că vrea ca USR să arate României că există „și alte modele decât liderul suprem”.

„Indiferent de cine câștigă, suntem uniți în jurul lui Dan Barna la Cotroceni. În plus, dacă eu câștig președinția partidului, vreau ca USR să arate românilor că există și alte modele decât liderul suprem, cum sunt, de exemplu, în SUA, președintele de partid este un organizator, candidații sunt cu totul alții. Organizatorul partidului trebuie să găsească cei mai buni oameni pentru președinția României, pentru poziții de miniștri, prim-ministru, primari, consilieri locali. Așa văd rolul unui partid modern. Nu există un conflict. Dacă nu am fi un partid democratic, nu ar putea să existe critici. Eu cred că în România și în USR sunt democrații, așa că mi se pare complet legitim să avem critici, așa există progres și în partid și în România. Nu există atacuri, conflicte și dezbinări. Asta pot să vă asigur”, a declarat Chichirău.