Plenul comun al Parlamentului a votat luni, prin vot secret, cu bile, președinții Consiliilor de Administrație de la Societatea Română de Radiodifuziune (SRR) și Societatea Română de Televiziune (SRTv).

Jurnalistul Dan Turturică este noul președinte al TVR, iar președintele al Radioului public este Răzvan Ioan Dincă, un fost director al Operei, condamnat în primă instanță și ulterior achitat pentru abuz în serviciu și fals în declarații. 

Turturică a fost susținut de PNL, în timp ce Dincă este propunerea PSD.

Dan Turturică a fost ales președinte al Consiliului de Administrație laTeleviziunea Publică cu 249 voturi pentru și 89 voturi contra.

Dan Cristian Turturică conduce, începând din august 2019, siteul de știri Universul.net. Anterior, a fost redactor șef al siteului Digi24.ro și al ziarelor România liberă și Evenimentul zilei.

În cazul lui Răzvan Dincă, s-au înregistrat 250 de voturi pentru și 94 împotrivă. Votul a fost secret, cu bile.

Răzvan Dincă a fost cercetat penal pentru mai multe infracțiuni de abuz în serviciu și fals în declarații, condamnat și, ulterior achitat. În mai 2015, cinci persoane cu funcții de conducere în cadrul Operei Naționale, printre care și directorul de atunci al instituției, au fost cercetate pentru un prejudiciu calculat la aproape 630.000 de lei. Ioan Răzvan Dincă a fost condamnat ulterior la 6 ani de închisoare cu executare, dar a contestat sentința împreună cu alți inculpați din dosar. În decembrie 2018, Răzvan Ioan Dincă a fost achitat prin decizia Curții de Apel București.

Parlamentul a votat luni și Consiliile de Administrație ale celor două instituții.

Astfel, din Consiliul de administrație al SRTv vor face parte: Georgică Severin, Lucian Ghimiși și Anca Dindirică (propuși de PSD), Radu Carp și Mihai Firică (PNL), Valentin - Andrei Enescu (USR), Hajnalka Nagy-Debreczeni (UDMR), Dorothea Ionescu (AUR), Christel Țopescu (propunerea Administrației Prezidențiale), Dan Cristian Turturică (propunerea Guvernului), Dietlinde Dinesz și Gabriela Luminița Iordănescu (propuneri ale angajaților), Borislav Velmirovici (din partea minorităților naționale).

Membrii Consiliului de administrație al SRR vor fi: Ruxandra Săraru, Radu Herjeu și Răzvan-Ioan Dincă (propuși de PSD), Radu F. Alexandru și Alexandra Bogdan (propuși de PNL), Liviu Popescu (propus de USR), Annamaria Maria Bodoczi (propusă de UDMR), Dragoș Daniel Pătlăgeanu (propus de Administrația Prezidențială), Maria Țoghină (propusă de Guvern), Oana Rusu și Marius Dorian Tănase (reprezentanți ai salariaților), Milan Manyura (minorități), Sorin Faur (propus de AUR).

Membrii celor două consilii de administrație sunt numiți pentru mandate de 4 ani și depun jurământul în Parlament.