Premierul Viorica Dăncilă a declarat miercuri seară că România nu susține nominalizarea Laurei Coduța Kovesi la șefia Parchetului European, iar ambasadorul României la UE, Luminița Odobescu, va vota împotriva acesteia.

"Am spus și repet: nu susținem un mandat pentru Laura Coduța Kovesi. Nu susținem acest mandat pentru că mi se pare o abordare firească. Atunci când sunt anumite acuze, atunci când sunt suspiciuni asupra oricărui om, indiferent de funcția pe care o ocupă sau de postul pe care candididează, trebuie să lămurească aceste lucruri și pe urmă să ocupe această funcție", a declarat Viorica Dăncilă miercuri seară, la finalul ședinței Comitetului Executiv Național (CExN).

Ea a mai spus că ambasadorul României la UE, Luminița Odobescu, va vota joi împotriva numirii Laurei Coduța Kovesi la șefia Parchetului European. 

Liderul Renew Europe, Dacian Cioloș, unul dintre principalii susținători ai Laurei Codruța Kovesi la șefia Parchetului European, a declarat miercuri pentru G4Media.ro că din informațiile pe care le deține ”de la nivel înalt din Guvern”, ar exista o susținere la această oră pentru fosta șefă a DNA din partea Executivului de la București.

Președintele PNL, Ludovic Orban, a reacționat, susținând că declarațiile lui Cioloș reprezintă ”o minciună gogonată”.


Discursul premierului e cu totul diferit când vine vorba de Rovana Plumb, colega ei de partid pe care a propus-o pentru funcția de comisar european. Și asupra Rovanei Plumb planează suspiciuni, care e puțin probabil să fie lămurite atât timp cât ea s-a sustras justiției, cu ajutorul parlamentarilor care au refuzat cererea DNA de a-i ridica imunitatea în dosarul Belina.

Recent, Dăncilă a susținut că Plumb trebuie susținută de toți eurodeputații români, indiferent de culoarea politică.