Premierul a mai spus că referendumul nu este îndreptat împotriva unei minorități sexuale.

"Pentru ca cetățenii să aibă posibilitatea să-și exprime opțiunile cu privire la definirea familiei în Constituția României, referendumul se va organiza timp de două zile, respectiv 6 și 7 octombrie 2018", a anunțat Viorica Dăncilă, la începutul ședinței de guvern de marți.

Premierul a susținut că referendumul nu e împotriva unei minorități sexuale:

"Referendumul pentru redefinirea familiei nu este unul împotriva minorităților sexuale, așa cum încearcă să speculeze unii. Referendumul pentru redefinirea familiei este efectul unui demers cetățenesc, iar partidele politice trebuie să respecte voința cetățenilor. În locul apelurilor pentru boicotarea acestui referendum, ar fi mai onest dacă partidele și-ar asuma o poziție clară față de tema propusă pentru acest referendum”.

Potrivit modificării propuse pentru articolul 48 din Constituție, "Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor".

"Sunteți de acord cu legea de revizuire a Constituției României în forma adoptată de Parlament?”, va fi întrebarea adresată alegătorilor la referendumul pentru revizuirea Constituției, respectiv pentru redefinirea familiei, a anunțat după ședință purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu.

"Pentru efectuarea cheltuielilor necesare pentru buna organizare și desfășurare a referendumului național pentru revizuirea Constituției, se suplimentează bugetul Ministerului Afacerilor Interne, al Autorității Electorale Permanente, al Serviciului de Telecomunicații Speciale, al Ministerului Afacerilor Externe, precum și al Secretariatului General al Guvernului, pentru Institutul Național de Statistică din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2018. Suma alocată pentru organizarea referendumului este de 163,712 milioane de lei", conform unui comunicat al Executivului.

Pentru alegătorii care se află în străinătate în ziua votării se vor organiza secții de votare pe lângă misiunile diplomatice, oficiile consulare, secțiile consulare (dacă acestea funcționează în locații diferite) și institutele culturale din străinătate.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe va putea organiza, cu acordul autorităților din țara respectivă, secții de votare și în afara secțiilor de votare menționate.

"Pentru reducerea cheltuielilor necesare în vederea desfășurării procesului electoral, primarii vor utiliza bunurile materiale recuperate de la alegerile anterioare și aflate în stare bună. Acolo unde bunurile materiale necesare dotării materiale corespunzătoare a secțiilor de votare nu se pot recupera, se vor achiziționa unele noi de către instituțiile prefectului, în limita sumelor repartizate", mai precizează comunicatul.