Premierul Viorica Dăncilă a declarat marți, la primul Forum Regional organizat de PSD, că ar fi o "greșeală strategică majoră" dacă nu se decide acum integrarea Balcanilor de Vest într-o formulă credibilă în cadrul Uniunii Europene.

"Privind realitățile politice de pe continentul nostru, trebuie să recunoaștem că e nevoie de un impuls mai puternic în ceea ce privește politica de extindere a Uniunii Europene. (...) Știu că în fața Uniunii Europene stau probleme complexe, că există presiuni interne și externe care pun la încercare solidaritatea statelor membre. În acest context, apetitul pentru extindere pare diminuat, iar atenția se concentrează pe alte teme. (...) A nu decide acum integrarea Balcanilor de Vest într-o formulă credibilă și cu o agendă previzibilă ar fi o greșeală strategică majoră în condițiile în care Uniunea Europeană nu mai este singurul jucător din Balcanii de Vest", a declarat Viorica Dăncilă.

Ea mai spune că socialiștii trebuie să afirme clar la Bruxelles "dreptul la un viitor european pentru întreaga regiune balcanică, dreptul la pace și prosperitate în fiecare țară balcanică". 

Dăncilă a vorbit și despre agresivitatea pe care Rusia o manifestă în Europa.

"Am văzut în ultimii ani o Rusie din ce în ce mai agresivă în Europa – inclusiv în Balcanii de Vest. Acțiunile subversive care au avut loc în Muntenegru sau Macedonia de Nord, dar și în alte țări balcanice sau europene, confirmă de fapt că opțiunea pro-NATO în regiunea noastră geografică este una corectă", a mai adăugat premierul.

De asemenea, ea a adăugat că poarta Uniunii Europene trebuie să rămână în continuare deschisă pentru țări precum Republica Moldova sau Georgia, care "au același drept la un viitor european prosper și sigur".

La finalul evenimentului au fost semnate Declarația Comună de la București și Acordul de Cooperare între PSD și partidele participante la eveniment. Viorica Dăncilă a precizat că cele două acte vor fi trimise Comisiei Europene pentru a fi recunoscute oficial.

La Forumul Regional au participat lideri ai partidelor de centru-stânga din Ungaria, Polonia, Serbia, Croația, Grecia, Muntenegru, Georgia, Macedonia de Nord și Republica Moldova.