Liderul Guvernului și președintele României cer rapoarte complete referitoare la persoanele care au provocat violențe la protestul de vineri seară din Piața Victoriei.

Președintele Klaus Iohannis i-a solicitat ministrului de Interne, Carmen Dan, să-și asume responsabilitatea pentru modul în care a gestionat situația din timpul protestelor și să prezinte un raport detaliat privind modul în care forțele de ordine au acționat și la ordinul cui, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

Carmen Dan a spus însă că nu ea a coordonat intervențiile Jandarmeriei. Ordinul de intervenție în forță a fost semnat de prefectul Capitalei, care este numit la propunerea și este în subordinea Ministerului de Interne.

În schimb, premierul Viorica Dăncilă a cerut Serviciului Român de Informații un raport complet privind „persoanele care au pregătit și provocat violențele, precum și la modul în care au acționat instituțiile statului român cu atribuții în furnizarea de date și informații cu privire la intențiile de deturnare a acțiunilor publice de protest”. Guvernul susține, într-un comunicat, că rapoartele Ministerului Afacerilor Interne arată că violențele au fost provocate gradual de către grupuri de persoane bine organizate, care au atacat forțele de ordine, instituții și au distrus bunuri publice, în scopul declanșării unui conflict între persoanele care manifestau pașnic și forțele de ordine, prin vulnerabilizarea autorității statului”.

În replică, SRI a spus că directorul serviciului, Eduard Hellvig, a discutat telefonic, sâmbătă, cu premierul Viorica Dăncilă.

„În cadrul discuției, directorul SRI i-a reamintit doamnei prim-ministru faptul că toate datele și informațiile deținute de SRI au fost transmise operativ structurilor MAI, inclusiv Direcției Generale Management Operațional în cadrul căreia SRI are desemnat un reprezentant”.
 

„În cadrul discuției, directorul SRI i-a reamintit doamnei prim-ministru faptul că toate datele și informațiile deținute de SRI au fost transmise operativ structurilor MAI, inclusiv Direcției Generale Management Operațional în cadrul căreia SRI are desemnat un reprezentant”.

 

„Serviciul Român de Informații condamnă ferm orice încercare de atragere a instituției în dispute politice, organizare de proteste sau teorii ale conspirației menite de a dezinforma opinia publică cu privire la rolul și locul SRI în arhitectura de securitate a României”, a precizat SRI.

Ce spune Administrația Prezidențială

„Președintele României face un apel la toate forțele de ordine ca pe viitor să urmeze cu strictețe procedurile, să nu răspundă disproporționat și mai ales să nu pună în pericol viața cetățenilor. Instituțiile statului, inclusiv Jandarmeria, au suficiente resurse și experiența necesare pentru a izola elementele agresive, astfel încât evenimente precum cele de seara trecută să nu se mai repete pe viitor. Totodată, președintele Klaus Iohannis solicită ministrului de Interne, Carmen Dan, să-și asume responsabilitatea pentru modul în care gestionat situația din timpul protestelor și să prezinte un raport detaliat privind modul în care forțele de ordine au acționat și mai ales la ordinul cui", se arată într-un comunicat al Președinției.

Șeful statului condamnă cu fermitate actele de violență, indiferent de cine le comite și împotriva cui sunt îndreptate."Sub nicio formă și nicio circumstanță nu poate exista justificare pentru lovirea cu bestialitate a unui alt om, iar cei care se fac vinovați de asemenea comportamente de o brutalitate excesivă trebuie aspru pedepsiți", se precizează în comunicatul Administrației Prezidențiale.

Potrivit acestuia, românii au demonstrat în ultimii ani că au simț civic și protestează pașnic pentru apărarea democrației și susținerea statului de drept.

"Protestul masiv care a avut loc vineri, în Piața Victoriei din București, a fost anunțat cu săptămâni în urmă, așadar a existat un timp suficient pentru structurile specializate ale Ministerului de Interne să pregătească din punct de vedere operativ desfășurarea și acțiunea forțelor de ordine. În același timp, numeroase informații publice induceau ideea pregătirii unor provocări, cu accente de violență stradală, de către persoane sau grupuri organizate. Este inexplicabil de ce Jandarmeria nu a izolat și reținut grupurile de indivizi cu atitudine huliganică și violentă, permițându-le acestora să deturneze protestul cu consecințe dintre cele mai dramatice. Jandarmii știu foarte bine că violența generează și mai multă violență, iar odată declanșată o asemenea spirală este aproape imposibil de controlat sau de stopat. Jandarmii trebuie să aibă o atitudine defensivă, nu ofensivă, misiunea lor fundamentală este aceea de a proteja instituțiile statului, ordinea constituțională, dar în primul rând cetățenii, inclusiv cei care protestau într-un număr foarte mare în mod eminamente pașnic", se menționează în comunicat.

Ce spune Guvernul

Premierul Viorica Dăncilă a solicitat, în regim de urgență, un raport complet referitor la provocarea violențelor de vineri seara din Piața Victoriei, anunță Guvernul într-un comunicat transmis sâmbătă.

"Prim-ministrul Viorica Dăncilă condamnă ferm acțiunile violente produse în București, vineri seară, desfășurate de grupuri organizate prin deturnarea unei manifestații civice. Rapoartele Ministerului Afacerilor de Interne arată că violențele au fost provocate gradual de către grupuri de persoane bine organizate, care au atacat forțele de ordine, instituții și au distrus bunuri publice, în scopul declanșării unui conflict între persoanele care manifestau pașnic și forțele de ordine, prin vulnerabilizarea autorității statului", se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, în acest moment, Guvernul așteaptă ca instituțiile abilitate să desfășoare toate anchetele necesare, astfel încât cei vinovați de acțiunile violente să fie trași la răspundere.

"Premierul Viorica Dăncilă a cerut, în această dimineață, Serviciului Român de Informații un raport complet, în regim de urgență, referitor la persoanele care au pregătit și provocat violențele, precum și la modul în care au acționat instituțiile statului român cu atribuții în furnizarea de date și informații cu privire la intențiile de deturnare a acțiunilor publice de protest", transmite Executivul.

Reprezentanții Guvernului fac apel la mai multă responsabilitate în declarațiile publice ale unor lideri politici și la renunțarea la folosirea unor "evenimente regretabile" în scop electoral.

"Din păcate, violențele stradale sunt însoțite de o serie de declarații ale unor lideri politici care încearcă să exploateze în folosul propriu efectele dramatice ale acestor evenimente, prin lansarea unor acuzații la adresa forțelor de ordine și instituțiilor statului și prin incitarea populației împotriva acestora", se arată în comunicat.

Conform sursei citate, "premierul Viorica Dăncilă respectă dreptul cetățenilor de a manifesta și de a-și exprima opiniile în public și consideră că acest drept nu trebuie sub nicio formă să fie confiscat de politicieni sau grupuri care au interese de a destabiliza ordinea în societate".