Viorica Dăncilă afirmă că, înainte de preluarea președinției rotative, se spunea despre România că nu va avea rezultate pozitive și că nu este pregătită, spunând că ideea a fost indusă de unele afirmații, inclusiv a președintelui Klaus Iohannis.

„Tot ceea ce a fost negativ, tot ceea ce a adus o umbră asupra imaginii președinției a venit tocmai din partea membrilor Parlamentului European din România”, susține Dăncilă, într-un interviu difuzat sâmbătă de Antena 3, citat de News.ro.

„Știm cu toții că înainte de a prelua președinția Consiliului Uniunii Europene se spunea de România că nu vom putea să avem rezultate pozitive, că nu suntem pregătiți... dacă ne reamintim era chiar o propunere a Finlandei să preia președinția în locul nostru.... dacă nu suntem în stare... Bine, aceste lucruri au fost induse chiar de la nivel național, deci această propunere nu a venit așa, de undeva, fără nicio legătură. A fost legată de niște afirmații, chiar afirmația domnului președinte Klaus Iohannis”, a spus Dăncilă, adăugând că acum imaginea este diferită.

„Ei bine, acum, după prezentarea priorităților, după schimbul de opinii care au avut loc între miniștrii (...), după modul în care a fost deschiderea președinției rotative la București, la Ateneul Român, după discuțiile în Colegiul comisarilor, după discuțiile cu președinții Parlamentului European, Consiliul European și a Comisiei Europene, lucrurile s-au schimbat foarte mult”, a spus premierul Viorica Dăncilă.

Ea a spus că este vorba despre dezinformare, care a și fost principala problemă, nu faptul că România nu era pregătită.

Potrivit lui Dăncilă, este neplăcut că multe dintre aceste dezinformări vin din România, de la membri ai Parlamentului European români.

„Nu putem uita faptul că nu au fost numai dezinformări, au fost eurodeputați care au votat împotriva României.  (...) Tot ceea ce a fost negativ, tot ceea ce a adus o umbră asupra imaginii președinției a venit tocmai din partea membrilor Parlamentului European din România. Acest lucru a nemulțumit și au fost mulți eurodeputați cu care m-am întâlnit și care au spus: «E o rușine ceea ce s-a întâmplat, tocmai membri ai Parlamentului European din România să vină cu astfel de acuzații, de afirmații, este fără precedent»”, a afirmat Dăncilă.

Ea a spus că aceste lucruri sunt foarte greu de combătut.

„Dar cred că celor care fac aceste lucruri ar trebui să le fie rușine. Să le fie rușine pentru faptul că i-au votat oamenii să reprezinte țara și să-și apere țara. Indiferent de situaia internă, nu trebuie să exportăm probleme la nivel european sau la nivel internațional", a mai spus premierul, potrivit News.ro.

Dăncilă a afirmat că știrile false și dezinformarea vor fi subiectul unei analize în Parlamentul European.

„Atunci când se vine cu o anumită acuzație, aceea trebuie să fie conformă cu realitatea. Nu trebuie să venim cu lucruri care nu reflectă realitatea, dar în același timp pot aduce neajunsuri unei țări sau cetățenilor”, a mai afirmat ea.