Premierul Viorica Dăncilă spune că decizia CCR pronunțată miercuri "spune întregii țări că președintele Iohannis a încălcat Constituția" și "arată foarte clar abuzul președintelui în ceea ce privește refuzul de a numi miniștrii interimari".

"Fie că vorbim de rea-voință sau incompetență, decizia CCR spune astăzi întregii țări că președintele Iohannis a încălcat Constituția! Răspunsul CCR de astăzi arată foarte clar abuzul președintelui Iohannis în ceea ce privește refuzul de a numi miniștrii interimari și a asigura funcționarea ministerelor Energiei, Mediului și relației cu Parlamentul. Așa cum am spus încă de săptămâna trecută, șeful statului a încălcat Constituția cu cinism și nepăsare, generând un blocaj guvernamental și întârzieri în acordarea drepturilor românilor care lucrează în aceste ministere", a scris Viorica Dăncilă pe pagina ei de Facebook.

Ea mai precizează că decizia CCR îl obligă pe președinte să semneze decretele de revocare a miniștrilor remaniați și să motiveze respingerea noilor miniștri propuși, motivare pe care susține că nu a primit-o niciodată din partea președintelui Iohannis, "așa cum era firesc în cazul unui asemenea gest".


"Așteptăm ca președintele să semneze de îndată decretele și să își îndeplinească atribuțiile respectând Constituția pe care, în ultima perioadă, a călcat-o în picioare în mod conștient! Îi cer președintelui Iohannis să nu se mai joace cu legea fundamentală și cu soarta românilor. Este periculos pentru democrație și pentru stabilitatea țării să avem la Cotroceni un candidat lipsit de respect pentru lege și de responsabilitate pentru soarta românilor", a mai adăugat ea.

Totodată, Viorica Dăncilă afirmă că va merge în Parlament pentru a primi votul de încredere.

"Așa cum am mai spus de nenumărate ori, vom merge în Parlament cu o nouă propunere de guvern pentru care vom cere un vot de încredere. Am arătat că avem o majoritate confirmată și nu ne temem de acest vot. Noi suntem singurii care și-au asumat responsabilitatea continuării guvernării, la care nu vom renunța indiferent de amenințările goale, de atacurile disperate și piedicile opoziției", a conchis ea.

Curtea Constituțională a decis miercuri că președintele Klaus Iohannis trebuie să numească interimarii și să motiveze refuzul de a-i numi pe miniștrii definitivi de îndată. Totodată, Curtea a decis că nu există conflict în ceea ce privește refuzul lui Iohannis de numire a miniștrilor plini.