Premierul, care s-a plâns anterior că nu a fost invitată la Summitul de la Sibiu, spune că orice reuniune trebuie să aibă ”un rezultat concret” pentru cetățeni.

”Guvernul României, miniștrii PSD și ALDE au dovedit în toate evenimentele organizate în mandatul Președinției rotative că promovează interesele României, promovează interesele Uniunii Europene și că au capacitatea să propună soluții agreate de către toate statele membre. Am încercat să construiesc o relație normală cu o instituție a statului român pentru beneficiul României și al românilor. Acest lucru nu a fost o rugăminte, a fost un gest de normalitate. Văd realitatea, văd că interesul personal, interesul electoral al președintelui Iohannis este cel care contează”, a declarat Viorica Dăncilă, la începutul ședinței de guvern de miercuri.

După ce i-a reproșat președintelui că nu a invitat-o la Summit, deși formatul reuniunilor Consiliului European nu permite prezența a doi lideri din aceeași țară, Viorica Dăncilă îi spune președintelui ce ar trebui să facă la Sibiu.

”Îi solicit domnului președinte Iohannis ca în cadrul summitului de la Sibiu să ceară aderarea noastră la Spațiul Schengen și încetarea Mecanismului de Cooperare și Verificare pentru că orice reuniune trebuie să aibă un rezultat concret pentru cetățeni. În rezultatele acestui summit trebuie să se regăsească și interesele României și ale românilor”, a afirmat Dăncilă.

Întrebat la Sibiu de declarația premierului, șeful statului a declarat că a cerut aceste lucruri și le cere constant, încă din prima lună de mandat.

”Știți că în ianuarie 2015 am fost la Bruxelles și am solicitat aceste lucruri. De atunci, le solicit în continuare. Însă, vedeți, eu nu sunt singur aici. Din păcate, avem un guvern PSD care a stricat tot ce s-a construit în ani și ani de muncă. Dacă ar fi fost oameni serioși, dacă ar fi fost pesediștii hotărâți să lucreze pentru România, eu vă garantez că, la momentul acesta, despre MCV nu se mai vorbea și am fi avut o șansă mare să intrăm în Schengen. Oricum, eu pun problema constant, dar, ca să vorbim foarte tehnic, nu în formatul Consiliului European se discută despre Schengen, ci în formatul miniștrilor de interne”, i-a explicat Iohannis Vioricăi Dăncilă.