Premierul demis Viorica Dăncilă l-a chemat pe președintele Klaus Iohahnis la o confruntare electorală. Ea a reiterat faptul că parlamentarii social-democrați nu se vor prezenta la votul de investitură a noului Guvern.

"După toate aceste zile de așteptare, vedem un singur lucru din partea președintelui: că propunerea de premier este chiar unul dintre cei mai vocali promotori ai măsurilor de austeritate cu care atât ne-au amenințat partidele de dreapta. În rest, același amatorism și același mare nimic de până acum. Niciun program de guvernare, nicio echipă guvernamentală. Niciun plan și, aparent, nici măcar o majoritate. Pentru că cei care au dat jos Guvernul PSD nu se pot pune de acord pentru a forma și susține un nou Guvern. Pentru că se întâmplă exact ceea ce am spus în nenumărate rânduri: acești oameni știu doar să distrugă. Nu au nimic de pus în loc, n-au nicio viziune. Este de-o crasă iresponsabilitate să dai jos Guvernul și să nu ai nicio soluție de înlocuire", a reacționat Viorica Dăncilă după ce Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Ludovic Orban.

Ea a mai spus că partidele care au votat moțiunea de cenzură au toată răspunderea privind formarea noului Executiv.

Dăncilă a reiterat faptul că Partidul Social Democrat nu va vota "Guvernul lui Iohannis": "Noi nu putem da un vot de încredere unor asemenea oameni care vin să distrugă și să elimine toate creșterile implementate în ultimii ani și vreau să fie foarte clar. Noi nu ne batem joc de viitorul românilor. Nu vom gira aruncarea României în nesiguranță și în sărăcie din cauza unor oportuniști care nu văd mai departe de preluarea puterii".

Ea a susținut că au existat discuții cu președinții organizațiilor județene ale PSD în urma cărora s-a luat decizia ca parlamentarii social-democrați să nu se prezente la votul de investitură a noului Guvern.

Pe de altă parte, Dăncilă a afirmat că, în eventualitatea unui consens și a trecerii Guvernului, PSD nu se va opune niciunei măsuri care ar aduce beneficii românilor.

Totodată, Viorica Dăncilă l-a chemat pe șeful statului "la o confruntare 1 la 1".