Premierul demis îi spune președintelui că solicitarea de a desemna urgent un comisar european vine de la președinta aleasă a Comisiei Europene. Dar aceasta a remarcat că propunerea nu e susținută de Klaus Iohannis.

UPDATE: Președintele ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat, marți seară, că a primit noua propunere a Guvernului român pentru postul de comisar european și că, în mod evident, aceasta nu este susținută de președintele României.

„Președintele ales al Comisiei Europene a primit o scrisoare în această după-amiază. Înțelegem că noua propunere a actualului guvern nu este în mod evident susținută de președintele României. Având în vedere provocările și oportunitățile viitoare, este în interesul nostru comun ca Europa să înainteze fără alte întârzieri. Oricine ar fi candidatul român, el sau ea, ar trebui să fie acceptat de președintele ales și ar trebui să poată strânge sprijinul necesar al Parlamentului European. Europa trebuie să avanseze”, a transmis un purtător de cuvânt din echipa președintelui ales al Comisiei Europene.

++++++++

”Am văzut ieșirea furibundă a Președintelui Iohannis cu privire la desemnarea comisarului european din partea României, încă o încercare de sabotare a intereselor țării. Îl informez pe Klaus Iohannis că decizia de a ne desemna urgent comisarul este o obligație a Guvernului României și este ferm și explicit solicitată în scrisoarea președintelui ales al Comisiei Europene, doamna Ursula von der Leyen. Se poate vedea că acest document se află și în atenția dumnealui, dar alege să dezinformeze o țară întreagă în scop electoral. Este rușinos și este riscant pentru interesul și imaginea României”, a scris marți, pe Facebook, Viorica Dăncilă.

Ea critică reacția lui Klaus Iohannis, nemulțumit că premierul demis a anunțat că va trimite astăzi o nouă propunere pentru funcția de comisar, Victor Negrescu.

”Fie că domnului Iohannis îi convine sau nu, acesta este procesul firesc și corect pe care țara noastră trebuie să îl urmeze. Domnul Victor Negrescu, chiar dacă nu se califică drept "comisarul lui Iohannis”, este fost ministru al Afacerilor Europene și fost membru al Parlamentului European, un profesionist desăvârșit, cu o vastă experiență de lucru în instituțiile europene, în care am deplină încredere că va putea gestiona cu succes acest mandat din partea României”, a mai scris Dăncilă.