Premierul Viorica Dăncilă a declarat miercuri seara la Antena 3 că Ana Birchall a exprimat opinii personale în privința Secției speciale, dar ea nu va da nicio OUG privind această instituție.

”A fost o poziție a persoanei Ana Birchalll, nu a ministrului”, a susținut Dăncilă, reafirmând că nu mai vrea să intervină în justiție și că nu va da niciodată o OUG care să desființeze Secția specială. 

Referitor la succesorul lui Birchall, premierul și-ar dori o persoană din rândul magistraților.

După CEx, jurnaliștii i-au amintit că GRECO a cerut desființarea SIIJ, dar Dăncilă s-a referit la solicitările GRECO la adresa Olandei: ”Așa cum a spus Olanda, așa va fi și poziția României".

Florin Iordache nu și-a putut ascunde bucuria înlocuirii Anei Birchall, apreciind că astfel Secția controversată își va putea face treaba.

Ministrul Justiției, Ana Birchall, a anunțat marți, în plenul CSM, că grupul de lucru interministerial coordonat de minister nu susține funcționarea Secția de investigare a infracțiunilor din justiție în această formă.

Curtea Constituțională a decis miercuri că președintele Klaus Iohannis trebuie să numească interimarii și să motiveze refuzul de a-i numi pe miniștrii definitivi de îndată.