Premierul Viorica Dăncilă și membrii delegației guvernamentale s-au întâlnit vineri cu reprezentanții comunității românești din New York, cărora le-au fost prezentate motivele pentru care ar trebui să se întoarcă în România.

Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, Dăncilă a subliniat că România este "dinamică și ofertantă" și i-a încurajat pe românii din diaspora să se întoarcă acasă sau să dezvolte afaceri în țară.

Aceasta le-a prezentat programele prin care Guvernul încurajează românii să se întoarcă în țară, cum ar fi Diaspora Start-up și Start-UP Nation.

De asemenea, ea le-a vorbit românilor din SUA despre finanțările nerambursabile pe care Guvernul, prin Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, le alocă pentru păstrarea, promovarea și afirmarea identității românești în diaspora.

Totodată, premierul a arătat că "Guvernul acționează pentru promovarea și respectarea drepturilor românilor din afara granițelor, context în care autoritățile statului pregătesc organizarea și desfășurarea în condiții cât mai bune a scrutinului prezidențial din această toamnă".

Ea le-a transmis românilor din New York că Executivul a modificat legislația electorală pentru alegerile prezidențiale, astfel că votul va dura trei zile și va fi organizat atât în secții de votare, cât și prin corespondență.

Potrivit aceleiași surse, "reprezentanții comunității românești au apreciat demersurile Guvernului pentru promovarea și păstrarea valorilor și tradițiilor naționale, a identității și a limbii române în comunitățile din diaspora și au subliniat că vor continua să acționeze pentru consolidarea relației dintre România și Statele Unite".