Premierul Viorica Dăncilă a anunțat luni că se va duce la Bruxelles pentru a discuta despre comisarul european pe care-l va desemna România, dar și despre funcțiile importante la nivelul UE.

Dăncilă pleacă în după-amiaza zilei de luni la Bruxelles, iar marți are programate întâlniri cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și cu prim-vicepreședintele Frans Timmermans.

"Voi transmite încă o dată atașamentul României față de valorile europene și, de asemenea, voi discuta ca în contextul alegerilor europarlamentare să vedem ceea ce avem de făcut pentru o prezență cât mai bună pentru funcțiile despre care au început deja discuțiile atât în PE, dar și pentru portofoliul de comisar european", a declarat premierul, la începutul ședinței de guvern. 

Viorica Dăncilă a precizat că va "milita pentru asigurarea unei reprezentări adecvate, echilibrate din punct de vedere politic, geografic, al criteriului de gen la nivelul instituțiilor europene care să sprijine adoptarea consensuală a deciziilor în beneficiul tuturor cetățenilor".

Înainte de alegeri, pentru funcția de comisar a fost vehiculat numele Rovanei Plumb, cea care a deschis lista PSD la europarlamentare. După votul din 26 mai nu au mai existat discuții despre numele pe care-l va propune România în următoarea Comisie Europeană.

Premierul nu a spus că va discuta și despre situația statului de drept din România, dar, cel mai probabil, subiectul va fi pe agenda discuțiilor.

Într-un interviu acordat Politico, Viorica Dăncilă a susținut că guvernul va abandona schimbările legislative care au generat atâtea controverse. "Acest subiect a afectat partidul și a polarizat societatea românească”, a spus ea. "Vreau ca PSD să devină un partid al echilibrului și, de acum încolo, tema justiției nu va mai exista pe agenda guvernului, ci ne vom concentra pe zone de interes pentru populație, precum sănătate, educație și infrastructură”, a spus Dăncilă.

Premierul a mai spus că este nevoie de o dezbatere pe tema sistemului juridic, dar probabil că PSD a dus discuția prea departe. "Cred că politicienii nu ar trebui să intervină în sistemul juridic”, a spus ea.

Vizita de lucru va include și o întrevedere cu ambasadorul SUA la UE, Gordon Sondland.

Totodată, ea se va întâlni și cu liderul socialiștilor europeni, Serghei Stanișev.

În interviul acordat Politică, Dăncilă a precizat că va avea o întâlnire și cu Serghei Stanișev. șeful Partidului Socialiștilor Europeni (PES), formațiune care a înghețat relațiile cu PSD din cauza atacurilor asupra justiției: "Cred că este important ca lucrurile să revină la normal, iar asta înseamnă apartenența la PES”.