Premierul Viorica Dăncilă spune că scrisoarea prim-vicepreședintelui CE, Frans Timmermans, în care amenință România cu sancțiuni dure dacă se adoptă modificările la Codurile penale, este „nepotrivită”.

„Nu i-am răspuns încă domnului Frans Timmermans, dar pentru mine există o dezamăgire. În nouă ani cât am stat la Bruxelles, am văzut multe Comisii Europene, dar acum mi se pare că se acționează politic. În momentul în care mai sunt două săptămâni până la alegeri și să trimiți o astfel de scrisoare Guvernului, mi se pare nepotrivit. Guvernul nu a luat nicio decizie pe justiție. Deci nu i se poate imputa Guvernului că a luat o decizie ce i se reproșează în scrisoare. Parlamentul României este legislativul, este ales prin vot, este dreptul Parlamentului să legifereze, asta a făcut. Să îi ceri Guvernului să intervină pe legi, iar nu se poate, pentru că trebuie să avem separarea puterilor în stat”, a spus miercuri premierul.

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a avertizat autoritățile române cu un mecanism mai dur decât Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV), dacă modificările aduse codurilor penale intră in vigoare.

Dar Timmermans nu a cerut nimic Guvernului în mod special, scrisoarea fiind adresată atât președintelui Klaus Iohannis, șefului Guvernului, cât și președinților celor două Camere ale Parlamentului.

PSD susține că modificarea legislației penale doar pune în acord Codurile cu deciziile Curții Constituționale, însă legile adoptate luna trecută de Parlament au redus, spre exemplu, termenele de prescripție, ceea ce poate anula dosare importante de corupție, lucru semnala t și Comisia Europeană.

Aceste modificări produc „o impunitate de facto pentru infracțiuni, inclusiv infracțiuni de corupție”, se precizează în documentul semnat de prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.

Dăncilă a mai spus că i se pare „un lucru periculos” faptul că România este amenințată cu activarea Articolului 7. Ea a mai vorbit că Uniunea Europeană încearcă din nou aplicarea dublului standard, prin faptul că România este încă monitorizată prin MCV.

Dar se pare că nici MCV nu este un mecanism suficient de puternic, dacă a fost nevoie ca Executivul UE să introducă în discuție activarea Articolului 7.

„Dacă îmbunătățirile necesare nu sunt făcute rapid sau dacă alți pași negativi sunt făcuți, precum promulgarea ultimelor modificări la codurile penale, Comisia va declanșa Rule of law Framework fără întârziere. Acest proces – care precede dialogul necesar pentru a corecta îngrijorările și a evita activarea Articolului 7 din Tratatul UE – va înlocui MCV”, scrie Timmermans în scrisoarea adresată autorităților române.

Dar șefa Guvernului se consideră nedreptățită. „Am să-i răspund domnului Timmermans și o să cer ca țara mea și românii să fie tratați în mod corect și să fie respectați ca ceilalți cetățeni din UE”, a conchis premierul Viorica Dăncilă.