Viorica Dăncilă l-a acuzat din nou pe președintele Klaus Iohannis că blochează activitatea guvernului, după ce acesta i-a cerut să meargă cu propunerile de schimbare a Guvernului în Parlament.

Premierul îi trimisese lui Iohannis propuneri pentru mai multe portofolii de ministru, dar președintele i-a transmis că trebuie să se prezinte în faţa Parlamentului României cu o solicitare de validare a guvernului.

„Avem o Opoziţie cinică şi imatură care, orbită de interesele personale şi de campanie, a început să acţioneze împotriva oamenilor. Avem un preşedinte care a urmărit cu îngrijorare ce s-a întâmplat în jurul dumnealui timp de cinci ani de la Palatul Cotroceni şi care a dedicat ultimul an de mandat celei mai dăunătoare campanii făcute vreodată în România, una care sacrifică interesul şi stabilitatea ţării”, a spus Viorica Dăncilă.

„Vreau să dau încă o dată asigurări ferme că nu voi ceda în faţa acestui blocaj, fiindcă am obligaţia să guvernez pentru România... Nu îmi este teamă să mergem în Parlament, am mai spus-o, cu atât mai mult cu cât am arătat la votul din Senat, de acum două zile, că avem majoritate. Nu fugim de Constituţie, aşa cum o face preşedintele, nu fugim de responsabilitate şi nu vom da înapoi”, a spus premierul într-o declaraţie de presă susţinută la sediul central al PSD.

Dăncilă a spus că este a treia piedică în trei săptămâni consecutive, a treia respingere de către Klaus Iohannis a eforturilor Guvernului de a funcţiona normal.

Joi după-amiază, preşedintele Klaus Iohannis i-a solicitat premierului Dăncilă să se prezinte în faţa Parlamentului pentru validarea Guvernului. „Doamnă prim-ministru, vă spun acum direct şi public: trebuie să vă prezentaţi în faţa Parlamentului României cu o solicitare de validare a guvernului dumneavoastră! Altfel, lucrurile nu se pot rezolva”, a afirmat şeful statului la Palatul Cotroceni. 

În replică, premieru a spus că președintele vrea doar ca bugetarii să rămână neplătiți.

„Din nou, preşedintele se poziţionează împotriva românilor. (...) Dacă nu am fi găsit soluţia deblocării activităţii ministerelor, prin delegarea unor atribuţii către Secretariatul General, oamenii ar fi stat neplătiţi mult timp. A trebuit să schimbăm proceduri şi să modificăm acte normative pentru ca oamenii din ministere şi agenţii guvernamentale să-şi poată primi salariile”, a insistat premierul.

Dăncilă a profitat de ocazie pentru a-și ataca toți adversarii politici la grămadă. „Când nu taie salariile, dreapta şi Iohannis le blochează. Aşa cum au încercat să blocheze şi nominalizarea Rovanei Plumb în calitate de comisar european, cum blochează orice efort de îmbunătăţire a imaginii României în plan extern. Aşadar, fie domnul Iohannis s-a hotărât să adopte tăierile şi neplata ca proiect de ţară de la domnii Orban şi Cîţu, fie a ales să intre în jocul domnului Tăriceanu, cel căruia nu i-a mai rămas nimic de făcut decât să ne scrie scrisori şi să îşi vorbească de rău propriii colegi de partid, pe care tot dumnealui i-a sacrificat prin ieşirea de la guvernare. Am văzut astăzi o nouă alianţă de conjunctură între domnul Iohannis şi domnul Tăriceanu, alianţa ipocriziei şi a distrugerii. În campanie, aceşti oameni de stat se transformă şi este o transformare urâtă, care vine din disperare şi care face rău României”, a spus Dăncilă.