Premierul Viorica Dăncilă s-a poziționat din nou ferm împotriva rezoluției din PE privind statul de drept din România, afirmând că este "expresia unor interese electorale".

"Avem capacitatea să dovedim partenerilor noștri europeni că România este un stat membru echilibrat și responsabil, determinat să cotribuie la construirea viitorului UE, indiferent de abordările pur politice dintr-un moment sau altul. Votul de marți de PE este un asemenea moment și vă asigur că nu ne va abate de la obiectivele noastre", a spus Viorica Dăncilă la începutul ședinței de Guvern.

Tot premierul consideră rezoluția privind statul de drept din România ca fiind "expresia unor interese electorale" și spune că votul nu a fost nici despre România, nici despre dreptate.

"Consider rezoluția PE expresia unor interese electorale ale grupurilor politice europene, în condițiile în care sunt multe puncte, votul nu a fost despre România sau despre dreptate. Mă refer aici la respingerea amendamentelor de condamnare explicită a protocoalelor între serviciile secrete și instituțiile sistemului judiciar, în condițiile în care astfel de practici sunt de neacceptat într-un alt stat membru UE", a mai spus premierul.

De asemenea, Dăncilă spune că nu înțelege de ce a fost condamnată intervenția jandarmeriei la mitingul din 10 august, dat fiind faptul că intervenția în forță de atunci este "identic cu cel al forțelor de ordine din celelalte state membre".

Prim-ministrul a continuat: "Cel mai greu de explicat este votul unor europarlamentari români împotriva României. Sunt convinsă că această atitudine va fi sancționată de către români. Am văzut că au spus că s-a votat împotriva Guvernului. (...) Rezoluția nu era împotriva Guvernului, nici a unei alte instituții. Rezoluția se referea la România".

+++

Trebuie menționat că, în prima parte a declarației, premierul a spus că rezoluția nu este nici despre România, nici despre dreptate, iar în final, concluzia a fost că rezoluția nu era împotriva Guvernului, ci se referea la România.

De asemenea, Dăncilă dă din nou vina pe principalele grupuri politice din Parlamentul European. "Categoric se vede că este o rezoluție politică. Este profund incorectă și, în cel puțin câteva puncte, nu are temei deloc, iar în altele nici măcar nu se referă la România. Această rezoluție este expresia intereselor electorale ale marilor grupuri politice, respectiv popularii - care sunt majoritari - și social-democrații”, a declarat ea marți seara la Antena 3.

Dăncilă pare că uită faptul că PSD face parte din grupul social-democraților europeni, al doilea ca mărime după PPE.