Premierul Viorica Dăncilă a declarat joi că va fi făcută o analiză între de a fi trași la răspundere vinovații pentru neregulile la votul românilor din Diaspora.

"Am cerut MAE și MAI, institutiilor implicate, un raport complet cu privire la desfășurarea procesului de votare, a dificultăților întâmpinate de alegători. Sunt un om echilibrat și corect și care nu vrea să ia decizii pripite. Toate deciziile trebuie să le luăm în urma acestei analize. Pe baza acestui report voi lua măsuri", a afirmat Viorica Dăncilă, la începutul ședinței de guvern.

Klaus Iohannis a cerut joi demiterea imediată a miniștrilor Carmen Dan și Teodor Meleșcanu pentru modul în care au organizat alegerile nu doar în Diaspora, cozi înregistrându-se și la unele secții din țară.

"Dacă au fost, și cu siguranță au fost greșeli, cei responsabili trebuie să plătească, dar nu putem aplica sancțiuni fără o analiză temeinică. Dacă este nevoie de modificări legislative, avem toată deschiderea de a le face împreună cu specialiști", a mai spus Dăncilă.

Premierul s-a antepronunțat asupra vinovăției, declarând după ședința CEx a PSD că ea crede că vina e la ambasadori și consuli.

Carmen Dan și Teodor Meleșcanu au exclus plecarea din Guvern, dând vina pe Iohannis pentru modul greoi în care a decurs votul din Diaspora.